Inte för mig den här gången

Nu ska jag berätta varför jag tidigare väntade på ett utdrag från det finska personuppgiftsregistret.
-
För drygt en vecka sedan fick jag hem röstkortet. Jag har ju sett fram emot riksdagsvalet sedan länge och valde i våras ut en kandidat som är värd min röst. Glatt öppnade jag röstkortet och kollade var vår vallokal ligger. Konstaterade att det fanns ett tomt fällt på mitt röstkort och så fanns det landstingsval och kommunalval uppräknat under det. Långsamt gick det upp för mig att det som inte stod med var riksdagsvalet. Efter som det var på eftermiddagen så hade länsstyrelsen i Stockholm hunnit stänga för dagen, så jag skickade iväg ett mail till dem. Med frågan, varför får jag inte rösta i riksdagsvalet trots att jag ju är folkbokförd i Sverige och har haft svenskt medborgarskap sedan födelsen.
-
På måndag, för en vecka sedan, ringde en kvinna från Länsstyrelsen till mig och sa att de hade kollat med skatteverket och att de inte kunde hitta några uppgifter alls om att jag skulle ha svenskt medborgarskap. Hon sa att jag skulle kolla med finska myndigheter för att få rätsida på alltihopa. Sagt och gjort. Jag ringde ämbetsverket på Åland och fick bekräftat att jag har dubbelt medborgarskap, svenskt liksom finskt. Hon satte ett utdrag ur registret på posten. I fredags, på eftermiddagen - så klart, landade utdraget i min postlåda.
-
I förmiddags var jag till skatteverket för att anmäla ändring av personuppgifter. Jag vill ju givetvis att det även i svenska register ska stå att jag är svensk medborgare. Hon som tog hand om mitt ärende var väldigt trevlig, men tyvärr lämnade hon beskedet att det tar ungefär två veckor innan ändringen blir gjord.
-
Om två veckor har valet redan gått av stapeln. Jag har inte möjlighet att rösta i riksdagsvalet den här gången. Väldigt trist tycker jag. Jag menar, hur skulle jag veta att jag förväntades anmäla mitt dubbla medborgarskap när jag flyttade hit för ett år sedan? Det var ingen som sa något om det överhuvudtaget och jag själv tog förgivet att det var registrerat direkt från när jag fick medborgarskapet. I min enfald trodde jag att Sverige ville ha koll på vilka som är medborgare i landet. Så fel jag hade.

Kommentarer
Postat av: mamma

TRIST:(

2010-09-06 @ 11:55:15

Skriv dina åsikter här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-post:

Hemsida:

Dina åsikter:

Trackback