Thank God it´s Monday

Idag hade jag skola mellan 8 och 12. Sedan åkte jag hem och vandrade ner på stan. Jag inhandlade lite skolprylar som jag har kommit på att jag inte kan leva utan och sedan begav jag mig mot farliga affärer. Jag kom hem med två par skor (jag försvarar mig med att ett av paren bara kostade 100 sek), en svart långärmad med puffärmar, en svart cardigan, concealer samt nagellacksremover. Dessutom fick jag sms-avisering om att mina skolböcker fanns att hämta ut, så jag gick och hämtade 6 skolböcker (som att jag inte hade nog att släpa på från början).
Imorgon och på onsdag är jag "ledig". Ledig betyder alltså att jag ska sitta hemma och bedriva självstudier. Grovt uppskattat har jag väl några miljoner sidor att läsa de kommande veckorna. (Tänk att vi hela SoS-tiden önskade att vi skulle få vara lite i skolan och mycket självstudier, nu har det blivit verklighet för mig (undrar om jag kommer gilla det på riktigt också?).)

Äntligen kan jag tacka för mig!

Något som hela sommaren har legat som ett jobbigt måste över mig har jag äntligen tagit tag i. Först gällde måstet att ta examensbilder (till tackkorten). Bilderna togs för någon vecka sedan. Men sedan dess har det gnagt inom mig att jag även måste fixa bilderna, välja bild, beställa tackkort. Men nu är alltså detta gjort! Förhoppningsvis har jag fått tackkorten innan nästa helg. Då ska jag underteckna, adressera och posta dem. Skönt att äntligen få allt med examen klart! Det känns faktiskt lite löjligt att ha så bråttom med att studera att man har hunnit påbörja nya studier innan man ens har hunnit tacka och avsluta allt som har med den föregående studieplatsen att göra. Men snart är jag alltså redo att lämna gymnasialstadiet bakom mig och fokusera till hundra procent på mina universitetsstudier.
På tal om universitetsstudier så ska jag läsa rättsfallet NJA 2002, s 644 (https://lagen.nu/dom/nja/2002s644). Jag har redan skummat igenom det, men ska läsa det ordentligare innan middagen. Det bästa (tror jag) studietipset som våra lärare har gett oss hittills är: plugga mycket i början av kursen, då är det enklare och roligare under lektioner och föreläsningar och dessutom känns det inte alls lika maffigt att plugga inför tentan sen. Det tipset ska jag verkligen försöka leva efter!

Kortis

Jag lever, allt är bra. Jag orkar bara inte uppdatera idag (dock har jag inte heller gjort så spännande saker; städat, bokat tvättid, handlat, kollat film).

God natt!

Min fredag

Om en liten stund ska jag promenera iväg till pendeltåget för att möta upp två från klassen. Vi ska intervjua varandra, för att sedan berätta om varandra för de andra i gruppen. Roligt! Efter gruppundervisningen ska vi ha paneldebatt med diverse juridikbildade personer. Det ska bli spännande! Sedan får vi lyssna på en föreläsning om hur man skriver en tenta. Efter det bjuds vi på middag och intropub på juristernas hus. Roligt, roligt! Det är skönt att helgen är på inkommande, känner mig fortfarande sliten efter i onsdagskväll. Haha.

Det känns riktigt, riktigt bra på juristprogrammet

Idag har vi haft första tillfället med våran grupp (29 personer, istället för att vara alla 300 i en grupp). Min grupp känns jättejättebra och läraren är härligt avslappnad och har en väldigt positiv inverkan på oss nervösa nykomlingar. Dagen idag har varit riktigt bra, trots att jag sov mellan 2 och 7 i natt (välkomstpub igår).

Uppdaterar mer när jag har hunnit få ordning på alla tusentals papper och reklamprylar jag har samlat på mig senaste två dagarna.

Redo för en ny dag av äventyr

Snart är morgonkaffet uppdrucket och jag ska börja duscha och fixa mig inför välkomstdagen. Det känns konstigt att idag spendera hela dagen på Stockholms Universtitet, jag har nog inte riktigt fattat att jag ska börja plugga där. Förövrigt ser mitt schema precis sådär skönt ut som alla sagt tidigare. Det vill säga, man är i skolan 2-3 dagar per vecka (några timmar per gång) och sedan är resten hemstudier. Det kommer nog passa mig ypperligt!

Hushållsfix

Idag har vi fixat i lägenheten (tar det aldrig slut?). Vi har bland annat monterat en skohylla, hängt upp en anslagstavla och en tavla. Sedan inhandlade vi lite andra hushållsprylar som vi behövde. Det börjar bli riktigt hemtrevligt här nu! Om A:s familj kommer till Stockholm i helgen så tänkte vi ta en sväng till IKEA med dem. En tv-bänk/hylla ska införskaffas (som det är nu ser man ungefär halva tv-skärmen när man ligger i sängen).

Imorgon blir det en lång dag. Klockan 12 börjar välkomstdagen för alla nya på Stockholms Universtiet med tal av rektorn, efter det är det program ända fram till eftermiddagen. Därefter öppnar alla pubbar och till sist avslutas välkomstdagen med en stor fest på Allhuset. Jag ska möta upp med Rebecca innan välkomstdagen, kul att ha någon man känner med sig! Det ska bli riktigt roligt, men jag funderar vad tusan man tar på sig som fungerar hela dagen... Finskor och partysmycken i väskan, så ska det säkert ordna sig.

Tänkvärt

"När man blandar mjöl och vatten blir det lim. Men när man tillsätter ägg och socker blir det en kaka! VART tar då limmet vägen? Det skall jag berätta: Det är det som får kakan att sätta sig på baken, höfterna och magen..." (Humorbrevet.se)

 


Tidig morgon

Idag är jag ledig, men trots det uppe "tidigt" (frågan är om 9.00 kan räknas som tidigt?). Det är nämligen så att klockan 9.00 öppnades databasen för oss nyantagna jurister där vi ska välja vilken studiegrupp vi vill vara med i. Eftersom jag hade spetsat in mig på grupp 2 (enligt mig den grupp med bäst schemalagda tider) ville jag vara ute i god tid. Lite före 9.00 loggade jag in och kollade en gång till på schemat att grupp 2 verkligen kändes bäst. När jag skulle välja grupp (3 minuter över 9) var grupp 2 full. Typiskt! Tog grupp 1 istället, men då, plötsligt, valde någon att byta från grupp 2. Så jag såg min chans och valde grupp 2, precis som önskat. Nu vet jag namnen på mina 24 gruppkompisar, men jag kan inte påstå att jag har en aning om vem någon av dem är. Kul att lära känna dem i alla fall!

Första dagen

Idag var det alltså upprop. Det gick bra och det verkar finnas många trevliga personer i klassen! Efter uppropet fixade jag med en massa byråkratiska saker. Bland annat ändrade mitt personnummer på Stockholms Universitet, öppnade bankkonto på SEB, fick personbevis från Skatteverket och inhandlade förnödenheter (handväska, smink, smycken, penal, brödrost).

Nu har jag äntligen fått lite ordning i lägenheten, alla tusentals saker som Mika kom med i morse är spårlöst försvunna (i byrålådor, skåp, hyllor). Tack än en gång Mika för att du kom hit med alla saker, jag och A hade gått sönder om vi skulle ha släpat på allt!

Om en kvart kommer A hem (hit/hem/till lägenheten), jag längtar. Det ska bli skönt att ha sin bättre hälft på plats när det är så mycket nytt som händer.

Neej!

Neeej, tunnelbanans röda linje (som jag måste åka med för att komma till skolan) är avstängd nu under morgonen för att batterisyra har läckt ut och en explosionsrisk därför finns. Det finns ersättningsbussar, men jag förstår inte riktigt var och hur de går. Varför, varför, varför måste detta hända första dagen. Om några veckor är jag säkert mer rutinerad och skulle ha klarat det galant ändå. Hoppas Mika kan skjutsa mig till skolan...

UPPDATERING: Nu ska trafiken vara igång igen. Hoppas det stämmer!

Nu börjar hösten

God morgon! Nu sitter jag här och försöker vakna till liv. Jag vaknade flera gånger i natt och även precis innan klockan skulle ringa. Men så klart hann jag somna om, och när klockan väl ringde var jag otroligt trött. Men jag sörplar i mig (snabb)kaffe och ska snart hoppa in i duschen. Då borde jag åtminstone piggna i! Om ca. 40 minuter kommer min styvpappa hit med en massa saker, bland annat (några av) mina kläder och en skrivare. Jippi!

Nycklar på bordet

Enligt gammal skrock ska man inte lägga nycklarna på bordet - för detta betyder otur. Detta är jag mycket väl medveten om. Men när jag kom in idag med händerna fulla så släppte jag ifrån mig nycklarna på, just det, bordet. Jag tänkte samtidigt "åååhnej, jag vill inte ha otur". Men nu ligger fortfarande på bordet, och med jämna mellanrum slänger jag en blick på dem och skrattar hånfullt. Jag är starkare än skrocken!


Söndagsuppdatering från lägenheten

Liveblogg från lägenheten (och någon grannes nätverk!). Jag har nyss intagit den fantastiska måltiden nudlar med grönsakssmak och majs. Snart ska jag promenera till ICA och köpa lite mat. Och så måste jag vattna blomman (den har överlevt 1½ vecka utan mig och A - medan blommor jag har haft tidigare, som jag har tagit hand om nästan dagligen, alltid har mött en för tidig död (är jag en blomdödare?)).

Längtar tills imorgon när Mika (styvpappa) kommer hit med min cykel och kaffekokaren. Det kommer vara bättre än julafton! (Så klart längtar jag även till uppropet med alla andra nyblivna juriststuderanden, men det har jag sagt en miljon gånger redan så det är inte roligt att läsa längre.)

Å ena sidan...

Mycket delade känslor nu. Det är nu jag flyttar hemifrån. På riktigt. Jag tycker att det ska bli superduperskönt att äntligen ha ett  eget boende att bestämma och rå om. Mina rutiner störs inte av familjens rutiner. Den mat jag vill äta, äter jag. Frihet, helt enkelt. Och dessutom flyttar jag ju ihop med A, vilket är en av de bästa sakerna hittills i mitt liv. Men samtidigt kommer jag sakna tryggheten med att bo hemma. Mamma, systrarna, mormor och morfar, vänner, A:s familj - alla har funnits nära mig hela tiden. Men nu blir avståndet längre och kontakten annorlunda. Delade känslor, helt enkelt.

Rättelse: idag flyttar jag - på riktigt

Jag åkte aldrig igår, som det var tänkt. För min styvpappa erbjöd sig att åka med alla tunga väskor, min cykel och dylikt till lägenheten på måndag morgon. Detta innebär att jag inte behöver släpa på något, så jag kan åka direkt från t-centralen till Sthlms Universitet för att kolla hur området ser ut. Sedan åker jag vidare till lägenheten och är spänd inför uppropet imorgon.

Om en timme och 45 minuter går båten. Bäst att börja duscha och packa ner det som ska finnas i handväskan.

The point of no return

Den här veckan har gått åt till att fixa saker som behöver göras på Åland, innan flytten. Dessutom har jag speeddejtat kompisar och så har jag målat (jag och A är väldigt noga med att inte avvika från vår svart-vita stil som, utan vår vetskap, blev vår inredningsstil).

Idag ska jag packa ner det som inte kom med i förra flyttomgången. Sedan åker jag ensam över till den stora staden i väst. Imorgon är planen att leta mig till skolområdet och bara kolla runt, en eller två butiker hade jag också tänkt springa in i. På måndag har jag upprop i skolan, det ska bli roligt att äntligen komma dit!

Förhoppningsvis får jag vårt bredband att fungera direkt jag kommer till lägenheten eller så hittar jag ett oskyddat att surfa på. Men om inte något av dessa fungerar, då lär jag uppdatera först om några dagar (när A har kommit till lägenheten och fixat allt).

Bra kväll

Ikväll har jag som sagt träffat mitt gamla tjejgäng. Vi snackade mest om bostäder, eftersom vi alla står inför att flytta hemifrån. Det är spännande! Det var riktigt roligt att hinna träffa alla fyra en sista gång innan vi sprids till olika håll i Norden. Men samtidigt får det en att bli lite nostalgisk och osäker. Tryggheten med kompisarna och familjen som man är van vid att dagligen ha runt sig, försvinner direkt när man flyttar till en ny stad, ny skola och nya människor. Som tur är har jag ju A med mig, så jag är inte helt ensam.

Energinivå: låg

Nu sitter jag här framför min dator och försöker samla energi. Gårdagskvällen bjöd på kräftskiva hos A:s moster med familj, sedan vidare med A och hand kusin till staden. Där hamnade vi på Dinos och röjde till Made in Thailand (undertecknad fick även sjunga en rad i micken). Efter att Dinos stängt gick min gamla klasskompis Åsa, A och jag till Lilla Holmen och tog ett nattdopp. Mitt andra dopp för den här sommaren.

Jag ska snart äta middag, gå i duschen och fixa så det ser vettigt ut här när mitt gamla tjejgäng kommer hit.

Ha det bra!

Semester är skönt

Nu ska det målas nyinköpt skohylla. Vit ska den bli! Ikväll blir det inflyttningsfest hos Jullisen. Härligt!

Datanördar

God morgon! Gissa vad det första A och jag gjorde imorse var? Vi satte oss vid varsin dator, igen. Det här känns inte hälsosamt.

Farligt!

Väl hemma på Åland fastnar jag och A framför varsin dator. Här kommer vi sitta hur länge som helst. Dessa farliga leksaker.

Tidsbokningen för socialt umgänge är nu öppen

Nu är jag och A på Åland igen. Vi har redan hunnit med släktkalas, A:s pappa fyller år idag. Jag känner redan att jag är redo att åka tillbaka till lägenheten, jag gillar den starkt! Den känns verkligen som vårt hem, toppenbra.

De närmsta dagarna har jag tänkt försöka hinna träffa kompisarna, så många som möjligt. Jag är bjuden på inflyttningsfest till en kompis på fredag (jag tror att jag och A kommer, om det är ok att han följer med?) och på lördag är jag bjuden till en annan kompis som ska ha sommaravslutnings-/födelsedagsfest. Möjligen bär det av dit också. Ni som läser min blogg (av mina kompisar), har ni tid att träffas? Släng iväg ett mess till mig, eller ring!

Ibland får man anpassa sig till omständigheterna

Här kommer lite bilder från hur processen från bära-in-tusenmiljarder-lådor-i-en-lägenhet-i-storlek-av-en-skokartong till fin-mysig-liten-lägenhet-värd-att-kallas-ett-hem gick till.

Ja, mycket prylar var ordet. Längst bort i bilden till höger finns ett hallutrymme, som även det var fullt med prylar. Icke att förglömma. (Här hade vi ändå fått undan en hel del!)

Första middagen i lägenheten. Obs, den intogs klockan halv elva på kvällen och den delikata födan var nudlar. Studentliv?

Kaffebryggaren blev hemma på Åland, och nöden har ingen lag. Så här brygger man kaffe som student.

Nyinflyttad

Pust, nu börjar det mesta vara klart i nya lägenheten. Känns riktigt bra! Och äntligen är jag och A sambos (på riktigt). Nedan följer några bilder.


Mycket saker på liten yta, helt enkelt!

Tiden rinner iväg

Hjälp, imorgon flyttar jag!

This is my life

Okej, jag känner att jag behöver ge er en liten uppdatering på vad som händer i mitt liv.

- Det här är min sista vecka på jobb, efter att ha slitit sedan examensdagen känner jag att jag måste få vara ledig lite. Även fast de här på jobbet bönar och ber att jag ska stanna en vecka till.
- Idag är A till Sverige för att hämta nyckeln till våran första gemensamma lägenhet. Den är 23 kvm stor (liten) och vi har köpt grisen i säcken (så att säga, vi har alltså inte sett lägenheten ännu). Lägenheten ligger söder om "city" i Stockholm, området heter Sickla och är väldigt nära Hammarby Sjöstad.
- På lördag går flyttlasset till Sverige, sedan stannar vi där till tisdag (tror vi). Under den tiden ska vi skruva ihop möbler, inreda samt ordna med saker som att jag ska skaffa svenskt personnummer och öppna bankkonto.
- Jag vet inte när jag börjar skolan, förhoppningsvis får jag några papper hemskickade som talar om det (annars går jag dit valfri dag och säger att jag tänker börja).
- Nästa helg (14-16 augusti) är jag troligtvis hemma och har lust att träffa lite folk "för sista gången". Är folk hemma då fortfarande?