Skolstart

Igår var det skolstart gånger två som gällde för mig. Jag började dagen med två timmar introduktionssföreläsning till kursen Statsvetenskap I, därefter följde en timme introduktion till kursen Processrätt och den å sin sida åtföljdes av halvtimmespresentationer av de olika delkurserna som ingår i Statsvetenskap I. Från det ena till det andra var alltså gårdagens devis.

Eftermiddagen och kvällen ägnade jag mig åt att försöka få tag på begagnad kurslitteratur och att samordna försäljningen av mina gamla böcker. Dessutom tog jag mig ut på en springtur (första på allt för länge. Tjejmilen på lördag - hjälp!).

Idag är planen en föreläsning i statsvetenskap ("jämställdhet och politik"), åtföljt av kickoff för det internationella fadderiet. En rätt lugn dag alltså! Eftersom jag ännu inte har någon kurslitteratur att hugga tag i, så tror jag bestämt att jag tänker läsa lite skönlitteratur (det gäller ju att passa på nu, innan kurslitteraturen är allt jag orkar med att läsa). För att använda ett, i bloggsammanhang, uttjatat uttryck: vardagslyx!

En söndag

Snart har hela helgen gått, och med den även mitt sommarlov (2,5 dagar långt!). Den här ledigheten, som egentligen skulle ha spenderats på Möja med styrelsekickoff, har jag haft feber och inte gjort speciellt mycket alls. Igår spelade Adam och jag tv-spel nästan hela dagen. Underbart att kunna ägna en hel dag åt något (så meningslöst) som tv-spel.

Idag har jag varit piggare, och även feberfri, så då har effektiviteten varit aningen högre. Jag har gått igenom gammal kurslitteratur och lagt upp annonser för dessa. Och så har jag lagat några klädesplagg som krävde lite symaskinsarbete. Några ligger fortfarande på hög och väntar, men för att kunna åtgärda dem behöver jag vit sytråd. Något jag tänker köpa när vi snart åker iväg och storhandlar.

En rätt bra söndag och skönt att få undan lite saker som annars lätt blir liggandes ogjorda.

Snart är tentan avklarad

Om fem timmar har jag skrivit straffrättstentan och kan lämna den bakom mig. Det ska bli mycket skönt!

Jag tror dock att jag kommer skriva den med feber i kroppen och värkmedicin i passlig mängd för att mota bort febern under tentatimmarna. Jag har valt att inte mäta febern nu på morgonen, men jag känner att jag inte är helt frisk.

Eller så var det så här...

Hm. Angående förra inlägget så vill jag rätta mig själv. Det kan vara så att jag sov länge eftersom jag har lätt feber och nu irriterande huvudvärk. Det kan vara orsaken. Hoppas inte att jag blir sjuk nu till tentan imorgon och styrelsekickoffen som går av stapeln i helgen! Det får inte ske.

Dan före tentadan

Idag är det dagen innan tentan och jag vet inte om jag kan påstå att jag är helt redo, men samtidigt är jag varken nervös eller stressad. Så någonstans inom mig har jag en känsla av att jag har någorlunda koll på läget i alla fall.

Ett tecken på att jag inte är speciellt uppstressad är att jag imorse sov tills jag vaknade, trots att jag har en tid att passa och trots att jag borde utnyttja det här sista dygnets alla timmar till plugg. Vanligtvis brukar jag börja vända och vrida på mig vid 6-tiden, men inte idag. Strax innan 9 slog jag upp mina ögon och steg upp - skönt!

Snart ska jag iväg till skolan för att representera Juridiska föreningens internationella fadderi (tillsammans med några andra) på de internationella studenternas välkomstdag. Det ska bli roligt! I övrigt bjuder dagen, som ni nog redan listat ut, på slutspurten av tentaplugget.

Eftersom jag har tentatpluggat, så har Ada...

mms_img57646 (MMS)

Eftersom jag har tentatpluggat, så har Adam stått för uppackningen av våra väskor. Men jag tror bestämt han gav upp när det kom till mina skor...


Hellre helhjärtat än halvhjärtat

No chinese for me this term.

Jag har bestämt mig för att det här inte är den hösten då jag ska lära mig kinesiska. Den här hösten är hösten jag lär mig om processrätt, statsvetenskap och ägnar Juridiska Föreningens Internationella Kommitté all den tid som behövs. Och (spring)tränar regelbundet. Jag tror det är ett ganska förnuftigt beslut. Kinesiskan får helt enkelt vänta tills jag har tid att lära mig den helhjärtat!

Bort med stygnen!

För en vecka sedan tog jag bort ett födelsemärke på halsen. Två stygn blev det och idag, äntligen, ska stygnen bort. Om drygt en timme ska jag cykla till skolan och be någon sköterska på studenthälsan att klippa bort stygnen. Sedan hoppas jag på att det ska bli en fin, slät yta där det förut satt ett fult födelsemärke.

Förövrigt tror jag det är sol i Stockholm idag, men jag vet inte så noga - för jag sitter inne med straffrättsplugg och föreningsarbete (tack gode gud för datorer och mail!).

En vacker dag ska nog jag också hinna vara utomhus och njuta av solen. Kanske nästa sommar? Haha.

Politik, juridik och föreningsliv

Nu sitter jag i köket i Stockholm med kaffekoppen i handen, datorn framför mig och radion inställd på Rix FM. Precis som morgnar ska vara!

Jag har precis mailat lite med en politiskt intresserad kompis inför helgens Ungdomsparlament som kommer hållas på Åland. Själv kommer jag inte kunna delta, men jag får delta genom den här gemensamma motionen som vi mailat om. Jag berättar mera efter att UP har hållits!

Den här dagen kommer i övrigt bjuda på straffrättsplugg ända fram till kvällen, då jag ska iväg en sväng och träffa Överfaddern för det Internationella fadderiet.

♥ Vardag!

Åter i Stockholm

(Äntligen) åter i Stockholm.

Just i dag har Stockholm bjudit på en frys som stått öppen i en vecka (vår), straffrättsplugg (mitt) och uppackning av väskor (våra).

Efter tentan på fredag förväntar jag mig att stockholmslivet ska bli som vanligt. Flitigt uppdaterandes bloggen. Full fart med studier, föreningsliv och träning. Härliga kompisar. Älskad sambo. Vardag.

Jag har en bra känsla inför den här hösten. Har ni det?

Mitt sommarprat

För er som är intresserade av att lyssna på mitt sommarprat hittar ni ljudklippet HÄR. Min finfina musik får ni dock inte njuta av, eftersom upphovsrätten sätter stopp för det i det här fallet.

Från sommar till höst

Idag sommarpratade jag i Ålands Radio.

Jag är nöjd med min insats, även om jag i efterhand lätt kan peka ut vad jag borde ha gjort annorlunda och vad jag önskar att jag hade vetat innan. Men jag är ändå glad att jag har gjort det och min förhoppning är att jag lyckades förmedla något till någon eller åtminstone att väcka en tanke. Och jag själv är minsann en erfarenhet rikare! Inte illa!

Från att ha sommarpratat är jag nu hemma och har börjat packa ihop mina saker för sommaren. Visserligen har jag en arbetsvecka kvar, men i helgen åker Adam och jag till Sverige med bil. Så då ska vi passa på och ta med så mycket packning som möjligt och lämna av i lägenheten. Imorgon kväll tar vi Rosella över havet och kör sedan till lägenheten, där vi spenderar natten. På lördag kör vi upp till Dalarna för att fira min pappa och hans fru Susanne på deras 50-årsdagar. Söndag innebär att köra tillbaka till Stockholm för en natt i lägenheten igen. På måndag är jag ledig från jobbet, så då passar jag på att få lite försmak av att flytta hem till lägenheten igen. Sedan tar jag sista färjan tillbaka till Åland, för att jobba tisdag-fredag.

Därefter har jag "sommarlov" fram till 26 augusti, då straffrättstentan ska skrivas.

Jag vill, jag vill, jag vill!

Utanför fönstret faller regnet. Inne sitter jag med långärmad tröja på mig och lamporna tända och försöker plugga. Men ständigt upptas mina tankar av först den ena tanken som för mig vidare in på nästa tanke. Först tänker jag nu är hösten här. Sedan tänker jag på den kommande sista minuten-resan som Adam och jag verkligen ska försöka komma iväg på i september. Om inte skolan och vardagen sätter käppar i hjulen för det alltså.

Jag avskyr verkligen att behöva prioritera bort saker jag vill göra, till förmån för andra saker som jag ju i och för sig också vill göra. Jag vill göra för mycket, hela tiden, helt enkelt. Så antingen måste jag lära mig att använda dygnets alla 24 timmar mer effektivt (går det?) eller så måste jag sluta vilja göra så mycket hela tiden. Vilket ju låter väldigt tråkigt i mina öron.

Nåja, nu ska jag dyka ner i straffrättsböckerna igen. Tankarna får jag skjuta undan, de kan få komma upp till ytan igen i natt när jag drömmer.

Flitig som en myra

Nu är det lördag mitt på dagen. Jag har redan avverkat drygt tre timmar straffrättsplugg och framför mig har jag ett antal timmar kvar att plugga. Som tur är går läsandet bra och straffrätt är ju ändå rätt intressant. Även om det är lite tråkigt att inte kunna spendera tiden på roliga saker. Det är väl ändå trots allt det helgerna är till för? Äh, jag får ju skylla mig själv eftersom jag inte hann med tentan på ursprungstillfället i juni.

Senare idag blir det bastubad och eventuellt ett dopp i havet. Kanske årets sista dopp? Risken för det är nog ganska stor, eftersom jag inte är någon vinterbadarfantast och enligt rykten njuter vi nu av sommaren sista varma dagar.

Den närmsta tiden kommer jag säkerligen uppdatera bloggen mer frekvent än under de senaste två månaderna, men jag är rädd för att stort fokus kommer ligga på tentapluggandet. Vad kan jag säga mer än att jag ska försöka göra mitt bästa och försöka producera inlägg om något annat än bara straffrätt?`

Mitt sommarprat i Ålands Radio på torsdag blir som ett långt blogginlägg - fast i radioform. Missa inte att lyssna på det! Klockan 10-11.30 på 91,3 MHz, torsdag 11 augusti. Klippet kommer även finnas på hemsidan i efterhand (dock utan musiken då).

Jippi!

Igår, tre timmar plugg. Idag, tre timmar plugg. Jag börjar se ett väldigt bra mönster i detta. Med den farten ska nog tentan den 26e augusti gå bra!

Det löser sig

Så fort jag fick ner min att göra-lista på papper började allting klarna.

Jag har halva sommarpratet nedskrivet. Jag pluggade flera timmar igår. Jag kommer troligen få sluta jobba en vecka tidigare än planerat ( =mera pluggtid!). Resan till pappa är planerad och bokad. Nu är det alltså bara att fortsätta plugga flitigt och kombinera det med löpning, så ska vi nog se att slutet på den här sommaren blir bra!

Att göra-listan för augusti/september börjar bli lång

Ute är det strålande sol och människorna ser verkligen ut att njuta av sina semestrar. Själv sitter jag inne på kontoret med luftkonditioneringen igång och blickar ut genom fönstret bakom min datorskärm.

Ja, precis så känns det att vara en sommarjobbande ungdom. Jag var ledig några dagar i början av sommaren, dagar som jag spenderade som en av fyra "reseledare" för vår studieresa till London. Sedan är jag ju så klart ledig alla kvällar och helger. Men ändå, lite ledighet tycker jag ju faktiskt att jag är värd. Även om pengarna som trillar in på kontot känns välbehövda.

Dessutom börjar hjärnan, redan nu, dra igång på högvarv. Den närmsta tiden ska jag hinna med följande;
- 11 augusti, sommarprata i Ålands Radio
- 13-15 augusti, hälsa på pappa med familj i Dalarna
- 17 augusti, ta bort några födelsemärken
- 25 augusti, jobba sista gången för i sommar
- 26 augusti, skriva straffrättstentan
- 27-28 augusti, styrelsekickoff med Juridiska Föreningen
- 29 augusti, börja kursen i processrätt, börja kursen i statsvetenskap och börja kursen i kinesiska
- 3 september, springa Tjejmilen
- 6 september, möte i Helsingfors med Folktingets ungdomsutskott
- 10 september, "69-årsfest" för Adam och två av hans kompisar

Och utöver detta ska jag (troligen) träda in som Internationell Sekreterare i Juridiska Föreningen och se till att våra internationella studenter får bästa möjliga bemötande när terminen börjar. Nya medlemmar ska värvas till reseplaneringsgruppen och arbetet med Stockholms Nordiska (juridiska) Vecka ska inledas.

MEN - missförstå mig inte, jag tycker det ska bli härligt när livet börjar snurra lite fortare igen!

Läkare Utan Gränser, för Afrika

Från ett kontor i Mariehamn kan man inte göra speciellt mycket för att hjälpa Afrikas överleva den värsta svälten på 60 år. Jag har inte möjlighet att åka till Afrika och hjälpa till, men jag har pengar - i överflöd, om man jämför med hur de drabbade afrikanerna har det ställt. Jag har förut skänkt pengar genom Läkare Utan Gränser, en organisation som jag fått förtroende för. Idag skänkte jag 250 kr, som jag vet att kommer användas på ett bra sätt.


Det bästa? Det går finfint att betala med VISA/MasterCard - alltså, även vi ålänningar kan skänka pengar utan problem.