Fem dagar kvar i Bryssel

Det är verkligen sporadiskt med inlägg här.

Igår var jag på födelsedagsfest hemma hos Noora och Mats. Det var Noora som firades in på småtimmarna och det var mycket trevligt att lära känna ännu fler personer som delar mitt EU-intresse. Idag har jag, som sig bör, varit trött och det har resulterat i att jag hunnit se två filmer (Crazy Heart och Nine) och dessutom packa ner nästan allt utom en del hygienprodukter och kläderna jag behöver de närmsta dagarna.

Just nu känns det som att jag bara väntar ut tiden, så att jag får komma hem. Imorgon ska jag förkovra mig i Magrittes surrealistiska konst och jag hoppas på att en affisch får följa med hem.

Min kollega Hanna har nu gått på mammaledigt och hennes vikarie har börjat, så mina tre sista dagar på jobb spenderar jag tillsammans med Jannike. Det kommer nog bli väldigt trevligt!

17 mars - Adam och Julia i Brugge


Jag vet, i bloggvärlden är det nästan en dödssynd att vara så här långsam med att publicera bilder.
Men nu - NU - får ni se bilderna från när Adam kom till Bryssel och vi tog tåget för att spendera en dag i en närbelägen stad, närmare bestämt i Brugge (Bruges).


När vi vandrade från tågstationen mot centrum fick jag syn på det här gulliga huset.
"Röda dörrar - så piffigt!" Så tänkte jag...


... Adam å andra sidan tänkte "Vilka små dörrar!". Adams iakttagelse var helt korrekt som ni ser.
Är Brugge-borna väldigt kortväxta? Ingen som vet.


Som på så många andra ställen här i Belgien hänger sällan en flagga ensam.


Här står jag och poserar.
Till höger om mig ser ni lite av en enorm katedral. Jag tror vi har ungefär åtta bilder på den,
och då har vi inte ens fått med hela katedralen på bild(erna).


Vi tog en fikapaus ute i kylan. Belgiska våfflor, givetvis. Otroligt gott!


Vi försökte oss på den typiska hoppbilden. Synd bara att Adam alltid hoppade vid för tidigt eller för sent.
Aldrig i rättan tid för att kamerna skulle fånga det.


Här ser man delar av ett torg som kallas för Markt, vilket jag tolkar som ungefär "marknaden" eller "marknadsplatsen" och enligt historien så hölls det marknader här förr i tiden.
Nu hängde det mest hästar och turister här.


Bakom Adam kan ni skymta fyra flaggor som hänger på halvstång. Nästan alla flagor vajade sorgset på halvstång, till minne av de belgiska barnen som dog i en busskrasch för drygt två veckor sedan.


Före den här bilden togs sa Adam: "Om du backar lite så kan jag ta en bild så att det ser ut som att du är lika lång som tornet". Hm... Hur som helst så får man vanligen vandra upp i klocktornet och där sägs det vara en fantastisk utsikt över staden, men just nu renoveras trapporna - så besök var tyvärr förbjudet.


Jag ska lätt smycka mitt framtida hus med guld!


Även Brugge har flera fina floder (eller är det en och samma?) som rinner genom staden.
Det är något med vatten som genast gör en stad så mycket mysigare.


Jag menar, kolla bara? Tänk er sol och att vattnet inte ser så brunt ut.
Vore det inte härligt att sitta där och bara njuta?


På en vägg hängde en hel massa träskor. Mycket oklart varför.


Men vi gladde oss åt att hitta bland annat Sverige och Finland representerade.


Adam försökte liva upp bilden lite. Visst liknar han och statyn varandra?


Tittar ni noga så ser ni vad man gör med stygga barn i Brugge!


Om vi inte hade haft friska unga ben så hade vi kunnat tagit en segway-tur runt staden.


Eller en sväng med häst och vagn kanske?


Hit gick vi aldrig in. Adam mumlade något om att det kan bli för dyrt då.
Men så farligt dyrt är det ju inte att gå på museum?


Puss!

Åtta dagar


Med åtta dagar kvar har jag börjat packa för hemfärden.

Jag längtar efter att lyfta in (den allt för tunga) väskan över tröskeln till lägenheten hemma i Stockholm.

Nu kan jag sova gott

För några dagar sedan kändes allt rätt hopplöst. Jag hade inget sommarjobb och det var med lätt ångest jag tänkte på den stundande sommaren. Igår kväll stod jag plötsligt inför valet mellan två olika sommarjobb, där båda jobben hade sina fördelar och nackdelar. Jag låg vaken länge och grubblade igår och när jag vaknade imorse var jag fortfarande lika rådvill. Sedan fick jag ett mail från en av de två potentiella arbetsgivarna där mina arbetsuppgifter var specificerade. Och då visste jag att det var det jobbet jag ville ha. Så sagt och gjort. Den ena potentiella arbetsgivaren fick ett mail av mig där jag beklagade att jag måste säga nej till tjänsten. Den andra potentiella arbetsgivaren fick ett mail där jag meddelade att jag ser fram emot en sommar hos dem.

Så var ska jag sommarjobba nu då? Jag ska sommarjobba inom Mariehamns Stad och fungera ungefär som förvaltningssekreterare. Det känns väldigt spännande att upptäcka ett nytt arbetsområde och att få en inblick i hur en kommun fungerar förvaltningsmässigt.

Just nu är jag väldigt nöjd med mitt beslut om sommaren. Dessutom finns det en deltidstjänst i Stockholm som jag är sugen på att söka. Det fina med den här tjänsten är, förutom att den passar mina intresseområden och kunskaper perfekt, att den har upplärning under våren (det vill säga medan jag ändå är i Stockholm) och sedan start i september (då jag alltså är tillbaka i Stockholm igen efter en sommar på Åland). Nu i helgen ska jag lägga ner mycket möda på att få till en riktigt bra arbetsansökan till den här tjänsten.

Inom mig känner jag en stark längtan efter att bli klar med utbildningen för att sedan förhoppningsvis få ett fast jobb. Att söka jobb tar tid och energi. Man får ge så mycket av sig själv utan att veta om det går vägen.

Orden rinner inte ur mig

Blogginspirationen tryter. Kan det ha att göra med vårsolen som värmer upp Bryssel och mig? Kanske. Kan det ha att göra med att jag mest bara njuter av tiden jag har kvar här? Kanske. Kan det ha att göra med att jag har mycket praktiskt att tänka på just nu (hemfärd, studier, jobb, pengar)? Kanske.

Jag lever i alla fall och har det bra. Så att ni slipper oroa er för det.

5 april kommer jag hem till Stockholm igen. Nedräkningen har börjat. (Om 15½ dag står jag på Bromma flygplats och andas svensk luft igen.)

Med tiden kommer vardagen

Det är lite svårt att komma på något vettigt att skriva, för dagarna är ganska lika varandra här i Bryssel. Jag vaknar mellan 7 och 8 på morgonen. Gör mig i ordning och promenerar till jobbet. 30 minuter senare är jag på plats på kontoret och då förbereder jag mig antingen för en dag fylld med något spännande arbetsgruppsmöte (kan vara fiske, energi, GMO, svavelutsläpp, strukturfonder - eller något annat som rör Åland) eller en dag på kontoret som består av att skriva rapport från något möte jag nyligen varit på. När jobbdagen sen är slut så promenerar jag hem och gör i ordning någon middag. Kvällen ägnar jag åt att plugga, kolla på tv-serier, skriva med Adam och skriva med andra nära och kära. Sedan är det dags att sova och följande morgon börjar allt om igen.

Missförstå mig inte, för jag gillar verkligen praktiken - men som med alla jobb blir det rutin och då är det svårt att berätta något spännande som hänt under dagen.

Idag slutade jag lite tidigare och gick hem och njöt av det underbara sommarvädret. Ja, idag var det verkligen sommarvärme i Bryssel. Först satt jag i solen och läste någon timme och därefter drog jag på mig träningskläder och tog mig till Parc Josaphat för en promenad/joggingtur. Det märktes att kroppen och sinnet behövde dessa värmande solstrålar, för de gav oändligt med energi!

Nu hoppas jag på att vädret håller i sig, så att även Adam får njuta av ljuvligt väder den här helgen. Våra planer är inte så många. Vi vill hinna till ölbaren Delirium för att pröva ytterligare några ölsorter och på lördag kommer vi besöka staden Brugge i norra Belgien. I övrigt lär vi väl bara strosa runt i Bryssel, lyckliga över att vara i samma stad. Adam landar redan klockan 9 imorgon förmiddag (jag har därför tagit ledigt) och han åker inte före på måndag morgon, så vi får "lång" tid tillsammans.

Och nu har jag bara 13 arbetsdagar kvar på den här praktiken. Sorgligt, men sant.

En bra och en dålig sak med den här dagen

Idag har jag spenderat dagen på kontoret och kämpat med att skriva en vettig rapport från gårdagens möte. Till slut fick jag ihop en rapport, men det kan vara min sämsta rapport under hela den här praktiken. Upplägget på mötet gjorde det svårt att få en bra skriven text, men ändå så stör det mig lite att jag inte fick ihop något bättre.

En positiv sak med den här dagen är dock att jag eventuellt har chansen till ett extra- och sommarjobb i Stockholm som kundtjänstmedarbetare. Det är genom
Academic Work och i så fall är jag anställd av Academic Work men jobbar hos ett "välkänt företag" (vilket företag det är får jag veta om jag erbjuds jobbet). Jag pratade i telefon med en rekryterare från Academic Work och hon upprepade flera gånger att hon fått ett mycket positivt intryck av mig och min lämplighet för tjänsten. Kruxet? Företaget vill träffa alla föreslagna kandidater sista veckan i mars och då är jag fortfarande här i Bryssel. Så kvinnan på Academic Work ska kolla med företaget om de kan gå med på att t.ex. "träffa" mig via videokonferens eller liknande istället. Så nu får jag vänta och se vad svaret på det blir. Men det är i alla fall en bra boost för självkänslan att ha fått så positiv feedback från rekryteraren! Kan vi göra som vanligt (det brukar fungera så bra); ni håller tummarna för min skull? Tack!

En varm start på veckan

Idag har det varit så varmt i Bryssel att jag fick gå med vårjackan öppen och halsduken bara löst virad runt halsen. Ljuvligt! Fast det mesta av dagen har jag spenderat inne i rådsbyggnaden Justus Lipsius, som så många andra arbetsdagar. Dagens arbetsgruppsmöte handlade om svavelhalter i fartygsbränsle, något som faktiskt var överraskande intressant. Det är en av de bästa sakerna med att göra praktikant hos den åländska specialrådgivaren - man får följa så många olika ämnen. Andra tjänstemän på Finreppen jobbar ju inom ett avgränsat område, t.ex. skatter, miljö, fiske och så vidare. Men som åländsk specialrådgivare (finns bara en på Finreppen) ska man följa alla de ärenden som Ålands landskapsregering prioriterar, vilket med andra ord är ungefär alla de områden där Åland har lagstiftningsbehörighet och där alltså även EU har lagstiftningsbehörighet.

Just den här veckan är jag ensam på plats, för min kollega har Ålandsvecka. Var sjätte vecka ska hon jobba hemma på ön, för att hålla god kontakt med tjänstemän och politiker där hemma. Vilket ju också så klart är viktigt! Om jag orkar så finns det relevanta arbetsgruppsmöten varje dag den här veckan för mig att gå på, alla handlar om olika saker. Jag ska försöka gå på så många som möjligt, för då kommer tiden rusa iväg och det kommer snart vara fredag. Och på fredag kommer Adam hit till Bryssel. Jippi! Det känns så lyxigt att få träffa honom igen, även fast det var "jättekort" tid sedan vi träffades senast. Trots det längtar jag som sjutton efter honom - min älskade finaste Adam.

Timmarna flyger

Både igår och idag har jag suttit med näsan i skolböckerna. Det har gått riktigt bra och återigen känner jag att jag är på rätt spår. Juridik är intressant (för det mesta) och när det är intressant flyter läsandet på och timmarna flyger förbi. Jag tog en paus idag på dagen och öppnade upp mitt enorma fönster, sedan satte jag mig mitt i solskenet och läste lite skönlitterärt istället. När solen sedan försvann bakom höghuset stängde jag fönstret och fortsatte med kurslitteraturen. Samtidigt kände jag hur det hettade lite på mina kinder efter stunden i solen. Ljuvligt! Nu är väl ändå våren här?

GMO - en annan fråga jag följt de senaste månaderna


GMO - en politisk fråga av betydelse i många EU-länder.

Igår skulle jag ha deltagit i miljöministerrådsmötet som hölls här i Bryssel. Eller jag skulle ha deltagit under en av punkterna på agendan, nämligen frågan om GMO. Men när jag kom dit var alla platser upptagna och det stod folk längs med väggarna för att ändå lyssna. Jag stod också lutad mot väggen och lyssnade ett tag, för att få en känsla av vad ett ministerrådsmöte innebär, men gav sedan upp. Det är lite klurigt att bara stå och lyssna när alla medlesmländer talar sina nationella språk. Då önskade jag att jag vore språkbegåvad, så att jag kunde lyssna till samtliga språk och förstå vad de sa. Men nu är ju tyvärr inte mina språkkunskaper så bra, så jag gick hem efter en stunds lyssnande. Idag kunde jag dock
läsa att de inte nådde den politiska överenskommelsen (sidan 11) som man hade hoppats på. Synd, men också ganska väntat för mig då jag följt diskussionen på tjänstemannanivå de senaste månaderna och tongångarna inte varit allt för hoppingivande.

Idag fokuserar jag på att plugga processrätt, det är ungefär en månad till tentan och jag vill verkligen göra bra ifrån mig (speciellt med tanke på att jag egentligen skulle ha skrivit tentan i mitten av höstterminen, men jag har skjutit upp den för att hinna plugga tillräckligt). Ikväll blir det en stor skål fruktsallad framför Melodifestivalen! Just idag gör jag alltså precis samma saker som jag skulle ha gjort om jag var juriststudenten hemma i Stockholm (förutom att Adam inte är med). På måndag är det åter dags att kliva i praktikantskorna och återigen njuta av en spännande vecka i EU:s absoluta centrum!

MSY, get it right - en av många saker jag följer här i Bryssel

Jag kan förstå att det ibland är lite svårt att förstå vad jag riktigt gör på dagarna. Men kortfattat så sitter jag alltså på diverse olika möten och bevakar vad de olika medlemsländerna säger i förhållande till ett förslag till direktiv eller förordning. Det är alltså under förhandlingsstadiet, där medlemsländerna ska komma överens på ett icke-politiskt plan.

I fiskegruppen har man bland annat diskuterat MSY, maximum sustainable yield (maximal hållbar avkastning). Se
det här klippet så ser du vad just MSY handlar om och du får samtidigt en inblick i vad som kan diskuteras på ett rådsmöte (och även i andra EU-instanser).

En ljuvlig helg

Det är 5 dagar och 23 timmar sedan jag senast publicerade ett inlägg här i bloggen. Ovanligt långt glapp för att vara mig. Men så har jag ju också haft en ljuvlig helg i Stockholm att lägga min energi på.

Adam och jag njöt hela helgen av att låtsas som att jag "flyttat hem" från Bryssel igen. På min begäran åt vi tacos i fredags och kollade på diverse olika tv-serier. I lördags kollade vi på ännu flera tv-serier och så bokade vi en resa till Kroatien (jippi!) som går av stapeln i juni. På kvällen åt vi fläskfilé med potatisgratäng och tzatziki (vitlök i marinaden, vitlök i gratängen och vitlök (så klart) i tzatzikin - mums!) och kollade på Melodifestivalen (andra chansen). Under söndagen fortsatte vi kolla på tv-serier och sedan ägnade vi kvällen åt att njuta av Lalehs konsert på Cirkus. Hon var fantastiskt bra och det var otroligt mysigt att se henne live tillsammans med Adam (som också gillar Laleh)!

Efter konserten sov jag några timmar och påbörjade resan tillbaka till Bryssel klockan 03:00. Då promenerade jag först till universitetet där jag hoppade på en buss till Odenplan. Vid Odenplan bytte jag buss och åkte till St Eriksplan, där jag bytte buss igen och kom sedan fram till t-centralen. Där klev jag på flygbussen mot Skavsta. 06:45 var jag i luften och landade i ett snökaosigt Bryssel 09:00. Sedan tog det (ofattbara) tre timmar innan jag var på plats på kontoret, "redo" för en arbetsdag. Då hade jag inte ätit något sedan kvällen innan och jag hade enbart fått i mig en kopp kaffe. Och så hade jag ju varit vaken i nio timmar då redan. Men jag åt lunch och hällde i mig kaffe för att orka och vid 17-tiden kunde jag så gå hem från jobbet.

Väl hemma kastade jag i mig lite mat och sedan började jag göra mig redo för att sova. Jag lade mig i sängen och kollade på tv-serier en stund, men somnade runt 20:30. Vaknade gjorde jag 08:15 imorse - utvilad och glad!

Nu har jag en månad kvar här i Bryssel. Jag ska fylla den här månaden med roliga aktiviteter, spännande jobb och (förhoppningsvis) njuta av vårsolen som snart borde leta sig fram!