Godnatt.

Jag har nyss kollat på Let's dance, där min favorit Linda åkte ut. Det är synd, men hon hade faktiskt tappat gnistan lite.

Jag hoppas att alla Lusse-människor har haft det bra på karonkan ikväll. Dock är jag lite orolig? Ovan? Adam har nämligen inte hört av sig på hela dagen, fast det sista vi sa imorse var "vi hörs något under dagen". Hm, hoppas allt är bra i alla fall (det är klart det är, men jag är löjlig).

Nu ska jag lägga mig och sova i mitt nymöblerade rum. Kanske jag orkar läsa lite HP också?

Nymöblerad fredag

Jag såg fram emot en lugn eftermiddag. Min plan var att först skriva lite på en skoluppgift och sedan lägga mig på sängen och läsa Harry Potter. Men, jag fick ett impulsryck och möblerade om rummet. Jag vet inte ännu om jag är 100% nöjd, men det känns bra just nu i alla fall.

Jag har tänkt börja kolla på serien Cashmere mafia, den verkar bra! Om du har sett den, vad tyckte du?

Skottdagen

Imorse var det tidig väckning, 06.15. Hujj! Men A skulle tidigt till skolan och när båda skall duscha och fixa sig är det sömnen som får ta smällen. Snön på marken var inte någon kul överraskning imorse...

Idag är det skottdagen. Tidigare i år fick jag veta vad orsaken till skottdagen är. Varje år är helt enkelt cirka 6 timmar för kort. Men istället för att ha 365, 25 dagar på ett år, har man valt att lägga in en extra dag (24 timmar, dvs 6 timmar varje år i 4 år). Det är alltså våran välkända skottdag.

Jag läser på lite om skottdagen på wikipedia.org och där ser jag att skottdagen tidigare har varit den 24 februari, men sedan 2000 är det alltså den 29 februari som är skottdagen. Stämmer detta verkligen? Jag har för mig att skottdagen "alltid" (hela mitt liv) varit den 29 februari.

Enligt vår gregorianska kalender innebär vårat skottdagssystem vart fjärde år ett fel på 27 sekunder per år. Det innebär att efter 3236 år har vi fel med en hel dag.

Man kan ju fråga sig varför skottdagen inte är i slutet av året, men faktum är att från början var den det. Tidigare började romarna (den romerska kalendern) med månaden mars. Men enligt ett invecklat nymånesystem som romarna använda blev inte skottdagen den allra sista på året, utan istället den sjätte sista. Detta kan vara på grund av grekernas månkalender som hade tolv månader med 30 dagar, vilket ger ett överskott på 5 dagar. Dessa dagar lades i slutet av kalendern (mellan februari och mars) och tillhörde inte någon månad alls. Skottdagen lades då kanske in före dessa fem månadslösa dagar. Komplicerat va?

Private practice

Private practice var bra. Jag är inte stormförälskad, men jag gillade det helt klart. Jag tror att flera avsnitt behövs för ett ge mig riktigt blodad tand... Jag hoppas det håller kvalitet och stil i alla fall!

Solkunskaper

"Pojke ~5 sitter och pratar med sin pappa. Tunnelbanan är full av stressade människor, och stämningen är låg.
Pojken (entusiastiskt): Pappa, om tio upphöjt till tolv år kommer solen att slockna! ?Och då kommer det att ta åtta minuter innan någon märker något!
Stämningen i vagnen sjunker till suicidala nivåer." (Från Tjuvlyssnat.se)

Jag läste nyss om den här roliga situationen. Men jag fann den mest tragisk (och nej, inte för att "stämningen i vagnen sjunker till suicidala nivåer"). Observera att det är en 5-årig liten pojke som stoltserar med sina kunskaper. Dessa kunskaper fick vi (min klass) inmatade i våra huvuden för, låt mig tänka efter... 4 veckor sedan. Observera då gärna att jag är tolv år äldre än pojken. Tragiskt, det är vad det är.

TV-tips!

Ikväll ska jag och A kolla på en film, Trainspotting, i studiesyfte för min del. Jag ska skriva en filmanalys på engelska över den sedan. Efter det blir det seriestarten av Private practice (spin-off serie från Grey's anatomy, kolla in båda serierna!) på TV4. Jag kan inte förklara varför jag har blivit en sådan TV-junkie. Det bara är så att det kommer många bra program helt plötsligt. Men, jag behöver väl inte försvara mig?

Tell me where you've got your body from

På väg till A hämtade jag jeansen från sömmerskan. Supernöjd! Sedan pratade jag i telefon med min kommande stödpersons mamma. Jag tycker att allting verkar bra inför kommande måndag, då jag träffar henne för första gången, och jag är riktigt glad över den här möjligheten. Efter det provade A sina festkläder och jag satt med ett leende på läpparna och något lyckligt i blicken. Vilken kropp! Tur att han redan är min. När det var klart blev det att kolla på Rent hus på TV4. Jag förstår inte hur man kan leva i en sådan röra, och med alla bakterier och insekter. Det var på gränsen till avsmakligt, men ändå tillfredsställande eftersom man vet att man aldrig behöver sätta sin fot i sådan röra. Eller så är det bara jag som gillar att äckla mig själv?

Avundsjuk, jag är så avundsjuuuk

Jag är otroligt avundsjuk på Maddes header. Jag måste försöka snickra ihop en ny till mig själv. Förslag på hur den skulle se ut?

Ikväll ska jag vara med älsklings A. Vi ska kolla hela hans klädsel till deras Karonkamiddag/-bal/-fest på fredag och sedan ska vi kolla på Rent Hus på TV4. Även fast jag är med A nästan varje dag nuförtiden så älskar jag honom precis lika mycket. Det är äkta kärlek!

Stödperson

Jag ska bli stödperson åt en handikappad tjej ett par timmar en gång i veckan! Det ska bli jättespännande och lärorikt. Jag ser fram emot nästa måndag då jag börjar som hennes stödperson.

Addicted to magazines

Jag har exakt nio tidningar som ligger på min säng och väntar på att bli lästa. Vissa har jag bläddrat mera i, andra mindre. Nu ska jag ta ett ryck och läsa så mycket jag hinner. Jag blir ju stressad av att aldrig ha tid för dem. Och så ska jag förnya min prenumeration på Cosmopolitan.

Vilken tidning läser du helst?

God morgon

Ledig dag idag, skönt!

Dagen började med att föra ett par jeans till sömmerska. Snart ska jag korrekturläsa lite skolgrejer, för att kunna lämna in dem imorgon. Mellan fyra och fem idag är det dags att hålla tjejgrupp igen. Kul!

Ikväll blir det House på TV4. Spännande!

Jag måste erkänna en sak...

... Jag är lite smygkär i Guitar Hero.

Även fast jag till en början var mycket skeptisk har jag nu upptäckt att det inte alls bara är för nördar. Eller i så fall är väl jag också en nörd.

Har du inte provat spela GH, så gör det redan idag! Vänta inte tills imorgon. Det ÄR roligt!

Vår i luften

Övningskörningen gick bra! Jag fick lite tips på vad jag ska tänka på, det kändes bra.

Nu ska jag skriva klart praktikrapporten och sedan ska jag ta det lugnt imorgon. Eller kanske träna?

Otroligt fint väder ute, kanske man borde ta en promenad?

Övningskörning

Idag ska jag övningsköra med Jahréns bilskola. Egentligen kör jag bara med förälder, men eftersom mamma inte är säker på att hon har lärt mig allting så som man "ska" göra så ville hon att jag kör ett par gånger med bilskola. Just nu är jag grymt nervös, det känns som att jag inte kan köra över huvudtaget, men jag hoppas att det går bra. Jag återkommer om jag överlevde...

Sushiprovning

Vistelsen hos pappa var lyckad. A och jag tog det lugnt, hjälpte till med renoveringen och umgicks med min familj. Dessutom blev det, som tidigare nämnt, shopping en dag. Lagom sportlovsaktivitet!

Men, kära bloggläsare, en stor sak skedde när vi var i Sverige. Som en stor del av er vet (?) äter jag inte fisk, jag tycker helt enkelt att det är äckligt. Men för den skull kan jag inte vara feg, utan jag är ständigt öppen för nya saker. Därför åt vi sushi hos pappa! Jag tyckte inte att det var gott, men jag vågade i alla fall äta det. Det är duktigt av mig, tycker jag. Du kanske tycker att det är en fjuttig sak, men det gör inget. Jag är stolt i alla fall. Haha.

På vägen hem åkte jag och A via IKEA. Tyvärr hade vi varit lite väl optimistiska när vi kollade om paketen skulle rymmas in i mammas lilla Nissan. Det resulterade i att vi fick plocka ut allting ur kartongerna och sedan ha det väldigt trångt sista biten. Men nu är skrivbordet (det var alltså det vi köpte) hemma hos A. Ihopmonterat och fint!

Shoppingen som inte skulle få ske

Sitter här i pyjamas hemma hos pappa. Idag bär det av hemmåt. Älsklingen sover fortfarande, men jag kunde inte sova, så här sitter jag.

Igår blev det shopping i Kupolen (jag som hade lovat mig själv, och andra, att inte shoppa. Jag "sparar pengar" ju...). Min shopping resulterade i ett par jeans, ett par svarta högklackade läderstövlar, ett par rosa tygskor (!), en färgglad tee, underkläder, fyra pocketböcker, en mascara och en del nagel-attiraljer. Dessutom köpte min kära pojkvän Guitar Hero 3! Nu ska vi bli speltöntar allihopa.


Min nya stövel & min nya sko (Bilder från DinSko.se).

P.S. Om du gillar skor -bli med i Din Club!

And off we go

Imorse sjöng vi upp A:s lillebror. Snart blir det tårta och släktingar och om en timme kommer mamma efter A och mig, för att  fara till Sverige!

Sedan ska A köra bil för första gången i Sverige. Spännande med lite mera trafik!

Ha ett bra sportlov allihopa!

Sportlovs lugnet har infunnit sig

Igår var en lugn och härlig dag. A och jag tog en låång promenad i solskenet (och kylan). Vi upptäckte delar av Kalmarnäs som vi inte sett tidigare och njöt av den friska luften. På kvällen blev det mys i soffan framför The Brave One, en riktigt bra och sevärd film! Med Jodie Foster i huvudrollen som en hämndlysten och olycklig skjutglad kvinna, där livet bara går utför, kan det inte bli annat än bra. Spännande och med bra tempo i filmen! Efter det kollade vi på King Kong som kom på tv3. Den var bra i början och slutet var tråkigt. Så om du ska se den, se bara början! Dessutom är den ju så fruktansvärt lång... Klockan två stupade vi i säng, helt slut.

Idag har vi inhandlat födelsedagspresent till As yngsta broder. Han fyller 10 imorgon. Sedan har vi båda packat inför resan till min fader i Dalarna i morgon. Det ska bli mysigt att resa med älsklingen igen!

Melodifestivalen -deltävling 2

Till finalen: Rongedal + Sanna Nielsen
Till andra chansen: Carola & Andreas + Ola
Mina favoriter: Rongedal + Andra generationen
Snyggast klädd: Nicole

Sammanfattning: (Nästan) alla hade något bra. Jag älskade att Carola inte fick allting serverat på ett silverfat (personer som känner mig vet att jag inte är ett av Carolas största fan), och jag älskade att Rongedals låt fick mig att tänka på alla glada stunder jag lyssnat på Mika. Heja dem!

Harry Potter

God morgon!

Igår kollade jag på Let's dance och sedan läste jag Harry Potter tills jag somnade. Imorse läste jag Harry Potter tills jag orkade stiga upp. Det känns bra.

Ikväll blir det fin middag hos familjen Mattsson. Kul!

Sparhallen blev inte min grej

Sparhallen blev inte min sommararbetsplats. Jag börjar bli lite stressad, eftersom jag egentligen inte känner mig kvalificerad till något av de andra ställena. Det skulle vara Nya Åland i så fall. Fast jag glömde skriva att jag älskar svenska språket. Tabbe.

Min syster å andra sidan fick jobb på apoteket utan att behöva lyfta ett finger (precis som förra gången). Jävligt orättvist. Det är väl jag som försöker som borde få ett jobb? Jag är sur.

Senaste HP-boken

image228Nu ska jag börja läsa den senaste - och sista (?) - Harry Potter-boken. Är det bara jag som tycker att det är jobbigt med böcker som väger ett ton? När man ligger på sängen och läser orkar man ju inte styrketräna heller...

Praktiken avslutad

Nu är praktiken avslutad. Vemodigt, men samtidigt skönt. Jag är ju en vän av rutiner och ordning, vilket jag inte kan säga att en praktikplats ger en. Men jag är supernöjd med valet av praktikplats. Härligare arbetsgrupp kan man inte tänka sig!

Dessutom vill jag skryta lite om mitt omdöme från min handledare. Så här löd det: Julia är duktig med människor. Hon har deltagit i det som har ålagts henne i 2 v. och klarat det galant. Jag är säker på att hon kommer lyckas med vad hon än väljer i livet som karriär och om det innefattar att möta "olika sorters människor" är hon en naturbegåvning :).

Alla hjärtans dag!

image227Dom blev inte jättesnygga, men det är ju tanken som räknas!

Ni bloggläsare får nöja er med att titta på dessa bakelser (och kanske baka egna?), medan mina nära och kära får avnjuta dem tillsammans med en kopp kaffe och mycket kärlek.

Glad alla hjärtans dag åt er alla.

Om du själv vill baka Julia-hjärtan bör du läsa receptet nedan;

Del 1:
3 ägg
1 ½ dl socker
3/4 dl potatismjöl
1/4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker vitt och pösigt i en skål. Blanda ihop potatismjöl, vetemjöl och bakpulver i en annan skål. Rör sedan ner mjölblandningen i ägget och sockret. Häll på ett bakplåtspapper på en plåt. Grädda i 250 grader, 5 minuter.

Del 2:
3 ägg
1 ½ dl socker
3/4 dl potatismjöl
1 msk vetemjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker vitt och pösigt i en skål. Blanda ihop potatismjöl, vetemjöl, kakao och bakpulver i en annan skål. Rör sedan ner mjölblandningen i ägget och sockret. Häll på ett bakplåtspapper på en plåt. Grädda i 250 grader, 5 minuter.

Del 3:
Bred ut en burk hasselnötskräm (ex. Nutella) på den ljusa kakan ("del 1"). Vänd den mörka kakan ("del 2") över den ljusa. Ta en pepparkaksform och tryck ut hjärtan.

Del 4:
Vispa grädde. Lägg en klick grädde och ett hallon uppe på varje hjärta. Njut!

Utmanad av Anna

Jag har blivit utmanad av Anna.

Jag utmanar nu dig till sju sanningar. Utmaningen följer att utmana 7 personer om sju sanningar, och också att länka till den som utmanade. Vågar du anta utmaningen?

1. Ibland när jag läser böcker som är spännande kan jag slänga dem ifrån mig för att jag inte vill/vågar läsa vidare. Sedan ålar jag mig fram till boken och blir sur för att jag inte vet vilken sida jag slutade läsa på.

2. Varje gång jag kollar igenom min garderob hittar jag minst 3-4 plagg som jag inte vetat om att jag äger.

3. Jag har otroligt höga krav på mig själv och om jag får två fel på ett prov stör det mig. Jag kan inte vara nästan bäst.

4. Om jag har gått upp något kilo i vikt ser jag en 300-kilos Julia framför mig och alla framtidsplaner rasar när jag inser att min framtid kommer att tillbringas på ett behandlingshem för tjockisar. Jag är alltså ganska bra på att överdriva i mina tankar.

5. Alltid när jag är sur eller saker inte går min väg slutar det med att jag gråter. Jag antar att det är mycket som ligger bakom, för lite sömn, för höga krav och för svårt att hantera misslyckanden.

6. Nästan varje kväll måste jag ligga med ena örat mot kudden och det andra täcker jag med hår. För jag är så rädd att någon insekt ska bygga bo i mitt öra.

7. Jag hatar att svara i min mobil. Jag kan lätt räkna upp ett flertal gånger som jag "inte har hört telefonen ringa" fast den har legat bredvid mig. Jag vet inte varför, för hemtelefonen går superbra.

Jag utmanar:
Jenny
Malin
Madde
Ida
Freja
Anna
Ann


The Tudors

image226Nu har jag kollat på de två första avsnitten av The Tudors. Och jag är fortfarande inte på det klara med vem som är på vilken sida, eller ens vilka sidor det finns. Jag vet att det handlar om kung Henry den åttonde. De två avsnitten jag har sett hittills har saknat den passion, den glöd och den spänning som jag hoppades på. Jonathan Rhys Meyers spelar självaste kungen, han är snygg. Men inte så mycket mera. Det känns som att han inte riktigt orkar leva sig in i rollen, så känns det förresten med de allra flesta i serien. Fast... det kanske har att göra med att livet på ett hov är stelt och krystat? Precis som i en dålig tv-serie.

Jag rekommenderar inte The Tudors till den som vill uppleva något, men om du bara är ute efter att slå ihjäl lite tid. Kör hårt! Jag ska nog ge serien en chans till, är ändå bara tio avsnitt i första säsongen.

Betyg: J J J J J

Min kväll är fulländad

image225

Vårväder

Idag har det verkligen varit vårfint och härligt ute. Jag började dagen med en promenad till Mariebad. Och nu i eftermiddag har jag sprungit på stan. Solen, luften ocfh fåglarna är bra. Min fot däremot...

Nu ska jag laga lite mellanmål och kolla in serien
The Tudors. Jag hoppas den är het!

Arbetssökande

image224Nu har jag nyss formulerat fyra stycken arbetsansökningar. Pust, det är jobbigt att framhäva sig själv på ett lämpligt sätt. Men nu är det i alla fall gjort! För min del gäller det att hålla tummarna tills jag får svar. Hur långt har du kommit i dina sommarjobbsplaner?

Kärleken ligger i tiden

image223Nu är det bara tre dagar kvar av min praktik på dagkliniken. Jisses vad det har gått snabbt!

Som alla säkert vet är det alla hjärtans dag på torsdag. Tidigare en mycket oomtyckt dag från min sida, men numera tycker jag att det är lite kul (dock anser jag att det är en perfekt dag för affärsmän, inte lika mycket för kärleken). Personligen anser jag att man ska uppvakta sin älskade lite nu och då, hur ska man annars hålla passionen och glädjen vid liv? Men för de par som har hamnat i ett slentrianmönster där de tar varandra förgivna är alla hjärtans dag bra. En dag om året borde du kunna åstadkomma något lite extra för den/dem du älskar. Klart man kan tycka att det är känslokallt att enbart vara extra kärleksfull på en dag som alla hjärtans dag. Men hellre på alla hjärtans dag än aldrig!

Själv försöker jag klura ut något mysigt, men inte alltför tidskrävande att hitta på med min älskade A på alla hjärtans dag. Han är mitt uppe i provperioden i skolan och jag vill inte ta hans pluggtid. Hur ska du fira alla hjärtans dag?

Bokreflektion

Nu har jag nyss skrivit en bokreflektion över boken Anhörig av Katerina Janouch, skönt att ha den klar.

Jag funderar på om jag ska spana på lite kläder på nätet (har jag råd att ens titta?) eller om jag ska slänga mig i soffan och bara vara...

Hjälp; lekar

Nu ber jag på mina bara knän, har ni tips på roliga lekar/övningar? Allt mottages tacksamt!

Inte en väldigt dålig måndag

Idag när jag kom hem efter praktiken tog mamma och jag bilen för att övningsköra. Jag fick först köra till en sömmerska för dragkedjan i mina jeans är sönder (igen!). Efter det körde jag vidare till motorfordonsbyrån, för mamma skulle besikta bilen. När det var klart och bilen var godkänd körde vi till Sparhallen och till sist körde jag till apoteket. På apoteket köpte vi en salva till mig, förhoppningsvis blir jag av med min torra, kliande hud som har något som liknar utslag. Om det inte slutar klia snart så blir jag galen. Eller så kommer folk tro att jag har loppor, ungefär.

Nu ska jag sätta mig ner och försöka komma på en roliga lek som kan kopplas till självkänsla och/eller självförtroende, det är nämligen vårt tema imorgon på tjejgruppen. Kanske du har något förslag på en rolig lek för fem stycken tolvåringar?

Vart tog bloggandet vägen?

Ja, har inte hunnit blogga alls de senaste dagarna. Jag har varit hos A hela helgen. Nu har han äntligen fått flytta in i sitt nya rum! Underbart. Det är stort, luftigt och fräscht. Precis som det ska vara i ett nytt rum. Nu väntar vi med spänning på att resterande delar av tillbyggnaden ska bli färdiga.

I lördags var A och jag på fest till Hammarland. Det var riktigt roligt, men tyvärr tog kvällen slut ganska tidigt. Men lika glad för det var jag följande morgon... Haha.

Snart är det sportlov och det innebär att hälsa på pappa i Sverige. Skönt med lite avkoppling!

Nu ska jag tillbaka till praktiken, dagkliniken. Ha det bäst.

Snart inflyttningsklart

Snart, snart, SNART (alltså nu snackar vi riktigt snart) får A flytta till sitt nya rum! Jag längtar. Äntligen börjar vi se ett slut på familjen Mattssons eviga utbyggnad.

Nu ska jag dit och hjälpa till!

Set me free

Jag vet inte varför, men idag är det ingen bra dag.

Fastlagstisdagen

Nyss hemkommen från tandläkaren och den stora farliga borren. Bedövningen sitter glatt i ännu, så den vänstra sidan av min mun är hängig. Jag har hunnit förbereda lite inför tjejgruppen idag på eftermiddagen och dessutom har jag läst på om huntington eftersom jag ska vara med på ett huntingtonmöte på min praktik idag.

Jag längtar tills ikväll, då kan jag äntligen slappna av och bara vara. Skönt! (Kanske A kommer hit med fastlagsbullar? Eller runebergstårtor? Man kan ju alltid hoppas!).

Min dag

Min första praktikdag på dagkliniken har alltså sett ut som följande.
Förmiddag: Grelsby sjukhus
Eftermiddag: En meningsfull dag-grupp
Kväll: Kvinnogrupp

Det har varit okej. Jag vet att jag inte vill jobba inom psykiatrin, men det känns i alla fall som att det ger mig något. Dessutom har jag ganska lätta dagar (ja, om man bortser från idag då).

Imorgon ska jag borra i två tänder, vara på praktiken och hålla tjejgruppen med Sofia och Johanna. Dessutom fyller mormor 79 år och jag hinner inte besöka henne. Dåligt.

Praktik: dag ett

Nu har jag varit på förmiddagsdelen av min första praktikdag på dagkliniken. Snart ska jag dit för ett entimmes terapimöte. Spännande att få vara med! Jag inser hur lite jag egentligen vetat om psykiatrin på Åland... Ikväll ska jag även på ett två timmar långt kvinnoterapi möte. Kul!

Återkommer, nu ska jag göra mig klar för att bege mig tillbaka till dagkliniken.

Spel i förargeliga kartonger

image222Jag tycker att det är superroligt att spela spel. Nu snackar vi alltså vanliga traditionella hemma-spel. Inte Wii, inte playstation, inte datorspel, utan helt enkelt spel i förargeliga kartonger som alltid går sönder. Det känns som att jag har spelat alla spel av värde (sedan finns det givetvis tusentals kopior, -samma spel idé, nya färger), men nu är jag sugen på något nytt.

Har du något favorit hemma-spel att dra fram ruskiga kvällar som denna? Dela med dig!

Bestbuddies - bilen och jag

Kom nyss hem, har varit och övningskört. Vi tränade fickparkering, stadskörning och backstart. Allt gick perfekt. Ett lyckorus i min kropp. Kanske kommer jag att klara uppkörningen i april i alla fall?! Dock finns det ju även en teoretisk del...

Jag tycker att det är fascinerande och kittlande att tänka på att jag, lilla Julia, snart är 18 år. Tanken på frihet. Tanken på att mitt egna liv börjar på riktigt. Jag gillar det.

Fullpott för Richard

Ikväll blev det Let's dance med familjen. Mysigt. Det helt klart mest förvånande i programmet ikväll; Richard och Cecilias fullpott. Men grattis till dem! Karl-Petters charm verkar har svalnat, för alltid? Linda var lika härlig som alla tidigare program, min stora favorit. Mi var underbart vacker i sin håruppsättning och klänning. Elegans.

Det var kvällens Let's dance i korta drag.

Inte helt frisk

Idag är jag hemma från skolan pga halsont, huvudvärk, hosta och troligtvis feber som förstörde min nattsömn. Skönt att vila lite.