Finn ett fel: Valborg - Fredag - Skoltankar.

Jag blev för övrigt godkänd i mitt PM trots miss med radavståndet. Det känns bra, nu kan jag tentaplugga effektivt istället. Tentan är på fredag. Och jag är väldigt ledsen över att europarätten snart är slut. Jag gillar verkligen detta område starkt!

Strax efter tolvslaget

Sitter på Åland i "min" säng just nu (vi systrar har bytt rumt ungefär en miljon gånger i takt med att några flyttat bort och några hem, så jag vet inte riktigt vad som känns som mitt mera). När jag och Adam steg i land klockan 18:00 åkte vi iväg till olika håll, jag blev i stan med min familj samt mina gudföräldrar med familj. Vi käkade oxfilé och det var supergott! Sedan blev det SingStar, vilket var superroligt. Nu ska jag strax gå och lägga mig, för imorgon hade jag tänkt hinna med några timmars plugg. Hoppas ni, läsare, har haft en bra Valborg och har firat på något passligt sätt! God natt.

Glada vappen! (OBS finlandssvenska)

Som vanligt valde jag att stiga upp klockan 07:00 istället för 08:30 som jag hade kunnat sova till. Men eftersom jag inte är någon morgontrött person så är det inte några problem, före vid 22-tiden på kvällen då mina ögon absolut inte vill vara öppna mera. Jag gillar dock känslan av att ha mycket tid på morgonen. Dricka kaffe i lugn och ro, kolla mailen/facebook, läsa favoritbloggarna, kolla in tidningarna på nätet och så vidare. Senare idag är det (äntligen) mitt PM-seminarium, det innebär alltså att det område som jag skrev om ska behandlas och jag (och de andra PM-författarna) förväntas delta aktivt i diskussionen med mina "expertkunskaper". Plus att vi får ut våra PM efteråt, med betyg. Lite nervös är jag allt, fast jag inte tror att det är någon fara!
-
Direkt efter skolan ska Adam och jag bege oss till Cityterminalen för att påbörja resan hem till Åland. Idag är det ju valborg som ska firas mer eller mindre ikväll.

Om inte det här kallas trappträning...

... så vet jag inte vad som gör det.
-
Dagens träningspass blev betydligt hårdare än senaste gången. Jag vågade till och med leta upp styrketräningsmaskinerna! När jag var färdigtränad och skulle hem konstaterade jag att det är rätt många trappor som ska avverkas. En för att komma ut från gymmet, en för att komma ner till tunnelbanestationen, en (rull)trappa ner till perrongen, en (rull)trappa upp från följande perrongen, en trappa för att komma upp från tunnelbanestationen, en trappa för att komma en bit upp på Lappkärrsberget, en trappa till för att komma en bit till upp, en trappa till för att komma ända upp och slutligen en trappa ner för att komma in i lägenheten. Dagens benträning är alltså utan tvekan avklarad.

En hyllning till Mangifikt!

Just nu är jag lite avundsjuk på bloggarna på Magnus Selanders nystartade bloggportal Mangifikt.ax. Av två orsaker. Ett, de är tillräckligt roliga för att platsa på Mangifikt och dessutom har de helt nystartade bloggar att ta hand om och vårda. De kan alltså slängar ur sig en massa spännande fakta som ingen redan har läst av dem. När man har haft samma blogg i över fyra år (japp, ni läste rätt) känns det som att man börjar spinna runt på samma ämnen. Om och om igen. Fast det kanske inte gör så mycket, jag har ju en hel del nya Stokcholmsläsare nuförtiden. Men jag är ändå avundsjuk på Magnifikt-bloggarna. Och på Mängi som är så duktig och har genomfört sin idé!

Idag är det torsdag, på riktigt

God morgon! Jag steg upp klockan 07:00 för att hinna plugga lite innan dagens seminarium. Jag blev så irriterad efter att ha bråkat med tvätmaskinen igår, så dår fick jag inget gjort alls. Idag efter lunch har jag tänkt mig ett besök på gymmet. Den här dagen ska bli mer produktiv än gårdagen, helt enkelt.

Frustration på väldigt hög nivå!

Helvete. Jag kan tala om för er att vi definitivt inte lyckades fixa tvättmaskinen i söndags. Nu när jag kom in i badrummet var hela golvet vattentäckt. Jag verkligen ogillar den här känslan av att inte veta vad man ska göra. Är det något vi kan fixa själva? Behöver avloppsslangen bytas ut? Är något sönder inne i tvättmaskinen? Hur får man svar på alla frågor? Eftersom tvättmaskinen är vår egen kan vi inte heller be husvärden komma och reparera. Och google ger inte speciellt bra svar på sådana här frågor... Just nu önskar jag att jag bodde hemma fortfarande, då vore det här problemet föräldrarnas. Inte mitt. Haha!
-
Via google lär jag mig att det finns filter som kan vara smutsiga. Det kan vara smuts i tvättmedelsfacket. Det kan vara en slangklämma som släppt. Hur i h-vete ska jag kunna veta vad allt det här är?

Jag känner mig som Askungen

Alltså, den här lägenheten är visserligen dubbelt större än vår gamla lägenhet. Men hur i all världen kan det finnas så otroligt mycket mera hushållssysslor att göra hela tiden? Som nu till exempel, diskade precis undan disken som blivit stående sedan middagen igår. Hur mycket som helst att diska - ett tag trodde jag att disken förökade sig under tiden som jag frenetiskt skrubbade tallrik efter tallrik. Men som tur var kom jag till slut igenom hela högen och nu är det strålande rent i köket igen. Pust!

En smula förvirrad

Jag är helt vilsen med dagarna den här veckan. Ett tiotal gånger idag har jag redan hunnit med att tänka torsdag. Men det är väl faktiskt bara onsdag idag? Men vips kommer det ändå vara fredag, Valborg, och då ska jag och Adam åka till Åland. IGEN!

Städservice, till er tjänst!

Igår åkte vi alltså till gamla lägenheten och dammsög, skrubbade och tvättade. Men än så länge står det fortfarande en säng i lägenheten (vår gamla säng) och efter att den har förts till Åland ska vi nog ta en omgång till med dammsugaren. Tänk vad skitigt det kan bli även fast vi bara bodde där i drygt ett halvår!
-
Nu ska jag äta två ägg till frukost. Och sedan ta mig iväg till skolan.

Vi och vår dammsugare

Idag har jag pluggat ganska flitigt. Men jag satsar ändå på att plugga minst lika mycket (och helst mera) imorgon. Nu ska jag laga middag (lax i ugn) och plocka ihop lite städsaker. Efter middagen ska jag och Adam åka kollektivt med vår dammsugare för att städa upp i den gamla lägenheten. På torsdag kommer nämligen husvärden dit för att inspektera lägenheten. Lite knasigt känns det ändå att åka genom hela Stockholm med en dammsugare under armen, men vad gör man när man inte har någon bil?

Vänskap som håller!

En sak som jag är väldigt glad för just nu är att jag har mailkontakt med två av mina bättre kompisar (ja, för trots bristande kontakt har vi ju ändå någonting där underliggande - gammal vänskap). Under senaste året har jag inte haft någon kontakt alls med Johanna, som jag dagligen pratade och skrattade med under de tre åren på gymnasiet. Under de senaste åren har jag inte haft speciellt mycket kontakt med Andrea, som jag dagligen pratade och skrattade med under högstadiet och folkis-tiden. Nu har jag alltså mailkontakt med båda, och det är riktigt roligt att uppdatera sig om vad den andra har för sig! Sedan lunchen har jag suttit och författat ihop två långa svar till dem båda på deras senaste mail. Det känns riktigt bra.
-
Nu ska jag återgå till Europarätten.

Duktig tjej

Tidig uppstigning trots att lektionen inte börjar före 10:00. Jag tänkte vara lite effektiv nu innan lektionen och läsa lite europarätt, för faktum är att tentan är redan nästa fredag. Snart börjar stressen komma.

Snacka om pinsamt!

Jag följer Cecilia Blankens blogg flitigt. Hon är en inspirerande - och mänsklig - profil i svenska mode-/mediavärlden. Nu vill hon få reda på om någon har gjort bort sig riktigt ordentligt någon gång, för att sedan (med tillstånd) publicera detta någonstans. Själv delar hon med sig av den pinsammaste av alla pinsamma helger. Jag visste inte om jag skulle skratta eller gråta när jag läste det. Läs det du också, och passa på att dela med dig av någon pinsam situation. Du kan vinna en lyxig klocka eller smink!

Hoppsan

Ojdå, kom på nu att jag lämnade in mitt PM med 1,15 i radavstånd. Fast instruktionerna säger 1,5 i radavstånd. Med 1,5 i radavstånd blir mitt PM nästan en sida längre än anvisningarna. Nåja, det är förhoppningsvis inte hela världen och i värsta fall får jag göra en komplettering och helt enkelt förkorta mitt PM. Typiskt att komma på sådant i efterhand, för uppenbarligen visste jag det innerst inne - men hade väl förträngt det eller något! Haha, så kan det gå när man har mycket att tänka på.

Plugga

Nu har jag rullat, stekt och ätit köttbullar. Nu har jag druckit kaffe. Nu har jag ätit hemlagad chokladmousse. Nu ska jag orka ta mig igenom hela Laval-målet utan att tappa koncentrationen.

Första gången på SATS Stadion

I did it! I made it! Wohooo! Ja, alltså jag kom mig iväg till gymmet. Och precis som jag misstänkte före är jag väldigt stolt över mig själv och dessutom trivs jag faktiskt väldigt bra i gymmiljön. Jag gillar gym, helt enkelt. Dessvärre blev det endast en rask promenad i uppförsbacke under 30 minuter idag, men nästa gång blir det mera. Jag blev helt enkelt så till mig av att gå till ett helt nytt gym att jag kom av mig.
-
SATS Stadion var byggt i flera våningsplan och olika typer av träning befann sig på olika våningar och i olika rum. Så när jag väl hittat till omklädningsrummet och vidare därifrån till konditionsrummet och löpbanden, då tog jag det säkra före det osäkra och gick tillbaka till omklädningsrummet och duschade. Det blev tillräckligt med äventyr för min del idag! Nästa gång ska jag våga mig upp till styrketräningen som det ryktas om att finns på andra våningen. Omklädningsrummet ligger en våning under entréplan. Det betyder att jag först ska upp för trapporna till entréplan, sedan en trappa till för att komma till första våningen och sist en trappa till för att komma till styrketräningen. Jag tror inte jag behöver köra någon konditionsträning innan, haha!

Nu jävlar!

Nu, äntligen, har jag tagit mig i kragen. Jag ska precis packa ihop träningsväskan och dra till gymmet. Jag har tänkt mig rask promenad/lätt jogg på löpbandet i kombination med lättare träning av de stora musklerna. Det vill säga mage, rygg, framsida och baksida lår, biceps samt triceps. Jag återkommer efter träningen med en rapport om hur stolt jag är över mig själv för att jag kom mig iväg.

Måndag

Idag ska jag gå på ett seminarium rörande EU:s fria rörlighet av varor och kapital. Det ska bli intressant, för jag känner att jag inte har så mycket grepp om ämnet. Utöver det tänkte jag plugga - förvånande va? Om solen håller i sig kanske jag går ut i solen och pluggar, det skulle vara skönt!

Söndag - vilodagen

Det vore en överdrift att säga att jag och Adam har varit aktiva idag. Men likväl har vi fått uppstädat i lägenheten efter gårdagens fest. Nu ska jag sätta mig och hugga tag i europarätten. Någon timme ska jag ägna åt skolarbete, innan jag tar natt.

Vatten överallt

Suck, tvättmaskinen läcker på ett eller annat sätt. Troligtvis är det slangen som ska forsla ut avloppsvattnet som är sönder/sitter fel. Jobbigt när man ska försöka fixa något som man inte har en aning om hur fungerar!

Sammanfattning av gårdagen

Gårdagskvällen blev lyckad. Jag skulle kunna berätta väldigt mycket om allting som hände, men jag väljer den korta versionen just nu: Bra sällskap är allt som krävs för en lyckad fest!

Nu taggar vi till!

3 ½ timme kvar tills inflyttningsfesten kan börja! Jag är taggad och känner mig riktigt fin, redan. Jag har än så länge bara klätt på mig och fixat håret. Det som återstår är att måla naglarna, sminka mig och träda in fötterna i mina (fortfarande) oanvända klackar. Det här kommer bli en bra kväll - I can feel it!

Lunchtips!

Dagens GI-lunch: naturell yoghurt, vispgrädde, hallon, blåbär och valnötter. Mixat som en smoothie. Helt okej faktiskt! Det gäller bara att inte ta för mycket yoghurt eller nötter - för då rusar kolhydratsmängden iväg!

Inför partyt

Ikväll blir det inflyttningsfest här hemma hos oss. Så idag på dagen ska jag plocka och fixa så att vi vågar ha folk här (vågar i dubbel bemärkelse - dels så att det ser tillräckligt snyggt ut och dels så att inte en massa värdefulla saker står framme och riskerar att förstöras). Det ska bli väldigt kul att ha både Adams och mina kompisar här samlade, får se hur det går! Haha.

Karamell chokladbrun

Två sekunder innan vi skulle iväg bad jag Adam ta en bild på mig och min nya hårfärg. Inget speciellt, bara lite mörkare och jämnare än tidigare.

Just nu

Hårfärgning avklarad. Karamell chokladbrunt är färgen. På svenska betyder det mellanbrunt. Fint blev det! Jag kanske kan trolla fram en bild senare idag när jag fått på mig lite smink. Vi får se (eller ja, ni får se)!

Tyvärr!

Jag skickade ett mail till riksdagen och fick svaret som jag befarade. Man måste vara svensk medborgare för att få rösta i riksdagsvalet. Tyvärr för alla mina åländska, Sverigeboende vänner!

Just nu

Hårfärgning pågår.

Njutning

Fredag. Strålande sol. Aaaah.

Politik

Jag tror jag vet hur jag ska rösta i riksdagsvalet den 19e september. Känns bra att ha det under kontroll! Och till alla mina åländska vänner som är nyinflyttade i Sverige - se till att utnyttja rösträtten här! Annars är det ingen idé att hålla på och klaga på Sverige som samhälle. Alla röster spelar roll.

Ooops, jag glömde...

Jag kom på nu att jag ännu inte har fått ihop ett vettigt inlägg om GI och hur det fungerar för mig. Inte har jag tid att skriva det just nu heller. Men någon gång, snart. För nu ska jag läsa europarätt, vilket jag tycker att är intressant. Så det är inte så farligt.

Klar

Nu är mitt PM klart och utskrivet. Det kanske inte är det bästa jag någonsin har skrivit. Men det är bra och borde verkligen räcka till godkänt (man kan bara få godkänt eller underkänt). Då är det dags att klä på sig och sedan gå till skolan med det.

Veckodagarna bara flyger förbi!

Gårdagen spenderade jag som sagt med pappa, Susanne och Maja. Det var riktigt roligt att få träffa dem igen! Det händer tyvärr inte speciellt ofta. Jag passade dessutom på att utnyttja att de hade bi med sig, så vi tog en tripp till IKEA. Och nu skulle jag nog säga att vi har allt till vår lägenhet. Känns bra! Efter att familjen åkt iväg tillbaka till Dalarna monterade Adam och jag ihop nyinköpen. Sedan slocknade jag framför TVn.
-
Nu ska jag skriva klart mitt PM, för om fyra timmar ska det vara inlämnat. Senare idag har jag två timmars gruppundervisning, så jag får promenera fram och tillbaka mellan universitetet och lägenheten idag.

Besök i Stockholm!

Idag är det onsdag och jag ska få träffa min pappa, styvmamma och lillasyster. Med andra ord kommer pappa, Susanne och Maja till Stockholm över dagen. Jag börjar med att möta upp Susanne och Maja inne i city, sedan får jag se vart dagen tar vägen. Återkommer ikväll - efter att jag har skrivit klart mitt PM. Ha en bra dag!

PM-rapport

Det går riktigt bra med PM:et. Jag är nöjd med det jag skriver. Jag känner att jag får ihop rätt saker. Jag kommer bli klar i tid. Men jag kommer få försöka korta ner det lite innan jag lämnar in det, för som vanligt har jag knåpat ihop lite för mycket text.

Vad har jag för mig riktigt?

Ja, gårdagen bara rusade iväg. Efter lunch någon gång åkte Adam och jag till Sickla för att handla mat och införskaffa lite byggprylar och taklampor. Det tog ett tag att hitta allt vi skulle ha och därefter släpade vi med oss allting på buss, tunnelbana och sedan buss igen. Nu har vi taklampor i alla rum och har börjat hänga upp saker på väggarna. Men med ungefär världens tjockaste betongväggar är det inte det enklaste...
-
Idag har jag redan hunnit diska undan allt från gårdagen (disken prioriterades alltså inte) och druckit morgonkaffe. Nu ska jag ta en dusch och därefter börja plugga. Mitt mål är att vara så gott som klar med PM:et när dagen är slut. Jag önskar mig själv lycka till med det målet!

Trött!

I detta hushåll har det varit full fart sedan min lugna stund med kaffekoppen imorse. Nu ska jag strax stänga ner datorn för dagen och sedan krypa ner under täcket.

Ofrivillig sovmorgon

Fasiken, idag blev det sovmorgon - fast jag hade bestämt mig för att stiga upp samtidigt som Adam. Det vill säga klockan 07:00. Nåja, det är bara att göra det bästa av situationen och börja direkt med det som ska göras. Packa upp, klä på mig, plugga.

180490 - 180410, mina 20 underbara år!

Nu är jag 20 år gammal. Jag har tillgång till allt i samhället (okej, det är en sanning med modifikation) och har lämnat tonåren bakom mig. Nu är jag vuxen.
-
Jag har haft en riktigt bra födelsedag. Den började med att jag fick många presenter på morgonen (Tack Adam, mamma, Mika, Fanny, Frida och Jenny!), allihopa hur fina som helst. Till och med Adams familj och Adams farmor hade valt att ge mig födelsedagspresenter! Senare på dagen kom mormor och morfar samt mina gudföräldrar med två av deras barn på kaffe. Återigen fick jag presenter! Vid kaffebordet satt vi ända tills det plötsligt stod middag på bordet och sedan skyndade vi oss iväg till båten. På hemresan hade vi (som vanligt) hur mycket som helst att släpa på - den här gången var det bland annat ett strykbräde (fortfarande inslaget i paketpappret), krukväxter och kettlebells. Spännande packning!
-
Nu har jag precis gått igenom alla fantastiskt fina gratulationer som har trillat in på lite olika ställen och från många olika håll. Tack alla fina människor som jag har runt omkring mig för att ni finns!
-
Dessutom är morgondagens föreläsningar inställda - så jag har lite extra tid på mig att skriva PM:et. Välbehövligt.

"Datorfri"

Om tjugo minuter påbörjar Adam och jag resan mot Åland. Datorn lämnar jag i Stockholm. Den här helgen tänker jag plugga och fira mig själv - så då behövs inte någon dator! (Att det redan finns 6 datorer i hemmet på Åland är en helt annan aspekt på det hela. Och att Adam dessutom tar med sig sin dator.)

Knäpp!

I natt sov vi i det nymålade sovrummet och klockan 07:00 vaknade jag av ett knäppande ljud. Först tänkte jag att det måste regna ute, att det är det som låter. Men sedan hörde jag fåglar kvittra så glatt där ute, så då antog jag att det inte regnade. Men knäppandet fortsatte. Då antog jag att det måste vara elementet som knäpper. Så i en timmes tid låg jag och irriterade mig på elementet och tänkte att jag aldrig kommer klara av att sova bredvid ett knäppande element i fyra års tid. Sedan steg jag upp och kunde konstatera att det regnar ute. Regn, regn mera regn. Tur att jag ska vara i skolan fem timmar och sedan resa till Åland under fyra och en halv timme, då får det gärna regna.

Det här är ett hem

Idag är det två veckor sedan vi fick lägenhetsnycklarna i handen. Idag har vi flyttat in möblerna i det nymålade sovrummet. Så nu sitter jag vid mitt gigantiska skrivbord och ska strax börja plugga europarätt. Dessvärre har vi ingen taklampa, så belysningen är lite dålig. En väldigt bra ursäkt för att sluta plugga när det blir mörkare ute (och då alltså även inne)...
-
Hur som helst, det jag ville ha sagt är egentligen att jag är underbart glad för att vi fick tag på den här lägenheten. Den är stor och rymlig. Det är superdupernära till skolan. Den är fin. Den är vår (i alla fall så länge vi fortfarande studerar). Nu har vi dessutom betalat de båda hyrorna för maj (har betalat dubbla hyror för april och maj), så hädanefter är det enbart den nya lägenhetens hyra som ska betalas. Vi har klarat dubbla hyror samt IKEA-besök, trots att ingen av oss jobbar extra och det enbart är jag som har studielån. En klapp på axeln åt oss båda två, för att vi är så duktiga på att få pengarna att räcka till (okej, en lite större klapp åt Adam - för han har ju faktiskt enbart gjort av med sina egna pengar, jag har ju spenderat även bankens pengar).

Att vara eller inte vara någons man. Det är frågan!

Nu när jag ändå är igång och skriver av mig kan jag passa på att delta i en diskussion som Bloggkommentatorerna hade tidigare.
-
Det handlar om att kalla sin pojkvän för sin man. De frågar först om det är ett tecken på att man älskar honom, när man kallar honom för sin man. Sedan konstaterar de, utgående från kommentarer, att det är väldigt vanligt. Och att de själva tycker att det är urlöjligt.
-
Jag kan inte annat än hålla med. Jag, rent ut sagt, avskyr att höra folk kalla sin pojkvän/sambo för sin man. Man och hustru blir man när man har gift sig. Före det är det ens pojvkän, kille, partner, sambo, särbo, älskling, gulle o.s.v. Det finns redan oändligt med uttryck för att beskriva den man är tillsammans med. Det räcker. Lämna ordet man till tiden efter att ni är gifta, innan det är det väldig löjligt att kalla partnern för ens man.
-
Visst att jag någon gång på skämt kan ha kallat Adam för min "man". Men i 90 fall av 100 har jag då skrivit det just så där, med citattecken runtom. För han är inte min man. Han är min partner, min pojkvän och min sambo. Min Adam helt enkelt.
-
Håller du med?

Nu lyssnar du på mig, Julia!

Eftersom det här är min egen blogg, så är jag ganska övertygad om att jag själv läser den. Därför tänkte jag utnyttja det här utrymmet för att tala om för mig själv hur jag har slarvat med att besöka gymmet senaste tiden.
-
Faktum är, Julia, att du inte har varit till gymmet sen du bodde i Sickla. Och det känns ju som att det var hundra år sedan, visst? Två hela veckor har gått och gymmet har fått utstå att inte få besök av dig under den tiden. Har du helst en väldigt god orsak? Nja. Förra veckan var du visserligen sjuk, så då hade du inte klarat av att gå till gymmet. Den energin fanns inte. Den här veckan då? Det enda ursäkten du kan komma med är taskig planering och en motvilja att gå till ett helt nytt, främmande gym.
-
Efter en helg på Åland får du lova - dyrt och heligt - att du släpar iväg dig till gymmet. Du vet ju själv att du tycker om att träna. Du mår bra av det. Du blir glad av det. Du får energi av det. Så se för f-n till att gå till gymmet minst två gånger nästa vecka.

Djur vs Människa

Alltså, jag förstår inte riktigt det här. Fyra killar har hållit på med brutalt djurplågeri mot kaniner - åhörarna under rättegången kallar dem avskum, grupper skapas på Facebook och alla är ordentligt upprörda. Varje dag (okej, jag har ingen statistik - men jag antar) misshandlas kvinnor av sina män. Allt för ofta mördas personer. Främmande människor misshandlar varandra till oigenkännbarhet. Och vad händer? Reaktionerna är långt ifrån lika kraftiga. Människor blir långt ifrån lika upprörda. Har vi vant oss vid att människor skadar andra människor? Har vi accepterat att det sker? Har vi gett upp? När det sedan sker något "nytt" - människa mot oskyldigt djur, då reagerar vi för att det inte händer lika ofta och djuren kan inte försvara sig själva och bla bla bla. Tror ni att det hjälper för människor att försvara sig om förövaren är starkare? Envisare? Elakare?
-
Visst är djuren viktiga, men vi måste först och främst få ett stopp på våldet människor emellan. Sedan kan vi försöka skydda djuren från de personer som har ett sjukligt behov av att skada och förstöra.

Idag har...

Idag har målarna slutfört arbetet (jippi!). Idag har jag varit på en ganska meningslös föreläsning. Idag har jag läst många sidor i boken De apatiska av Gellert Tamas. Idag har jag läst några sidor i boken Europarättens grunder av Bernitz och Kjellgren. Idag har jag hängt upp köksgardiner. Idag har jag försökt få lite ordning på allt som kan sorteras in under begreppet kontorsmaterial. Idag har jag ätit baconinlindade kycklingrullader till middag. Idag har solen lyst så mycket att jag tappade bort några timmar på eftermiddagen och därför blev middagen väldigt sen. Idag har jag fått besked om utökat bostadsbidrag (jippi!).
-
Vad jag däremot inte har gjort är att diska. Än.

En liten uppräkning av dagar

Onsdag. Mitten av (skol)veckan. Sista dagen med målare som stövlar in klockan åtta på morgonen. Två dagar tills jag och Adam åker till Åland. Fem dagar tills jag fyller 20 år (!). Åtta dagar tills PM:et ska vara inlämnat (jag ska skriva om konkurrensrätt inom EU - hur svårt?!).

Blå, blå är kärleken

Nu är vårat sovrum blått - men inte helt klart. Så imorgon kommer målarna troligen hit för sista gången och sedan kan vi ställa i ordning här inne och få riktigt fint! Sedan skulle en sväng till IKEA behövas, men pengarna (eller snarare bristen på dem) säger stopp. För tillfället i alla fall. Får se om ekonomin ser bättre ut efter födelsedagen... Haha.


Morgonuppdatering

Nu är målarna här igen, inne på dag två. Själv ska jag hälla i mig sista slurken kaffe och sedan tänker jag pysa iväg härifrån. Jag tar med mig en bra bok så kan jag sitta och läsa i skolan fram tills dagens föreläsning börjar. Återkommer ikväll!

Längtan till Åland

På fredag åker jag och Adam till Åland över helgen. Och jag ser faktiskt fram emot det riktigt mycket! Undrar om jag ser fram emot det extra mycket eftersom det är min födelsedagshelg, eller om det bara är för att jag inte varit på Åland på länge?

Bra måndag

Ja, lite efter åtta trillade målarna in och jag och Adam ut ur lägenheten. Vi gick via husvärdskontoret för att berätta vilken färg vi vill ha i sovrummet och sedan åkte vi till våra respektive skolor. Jag satt och slöade i en timme i väntan på att min föreläsning skulle börja. Två timmar föreläsning senare gick jag till juristernas bokhandel och köpte det materialet som hade hunnit komma. Efter det slog jag ihjäl drygt två timmar till på universitetet innan jag gick hem. Här hemma är det inte några målare längre och de är klara med hallen och har kommit igång med såväl sovrummet som badrummet. Känns bra att det snart blir klart!
-
Att solen strålar ute gör inte saken sämre heller.

Reducera

Efter fyra veckor med GI-dietens fas ett är jag sju kilo lättare. Det känns bra!

Morgon, helt enkelt.

Det är kul att stiga upp halv sju en måndagsmorgon när skolan börjar först tio. Hoppas att målarna kommer prick 08:00, annars har vi ju stigit upp för tidigt - i onödan.

Imorgon

Imorgon börjar en ny kurs; europarätt.
Imorgon klockan 08:00 kommer målarna hit.
Imorgon kommer Adam vara borta hela dagen.

Helgen sammanfattad i några (många) ord.

Ja, igår hade jag och Adam alltså mina tvillingsmåsystrar som sällskap. Först mötte jag upp dem vid Danderyds sjukhus, för att åka till lägenheten och dumpa deras väskor. Därefter tog vi oss till Naturhistoriska Riksmuseet för att kolla på utställningarna och gå på Cosmonova. Jag tror att Fanny och Frida uppskattade själva museet mer än Cosmonova, för de båda blev lite illamående och fick ont i huvudet av att kolla på den enorma, rundade bildskärmen. Efter att ha varit lite kulturella tog vi oss in till city för lunch och shopping. Fanny och Frida hittade (nästan) allt de skulle ha och jag köpte bara väldigt, väldigt lite saker.
-
När vi hade gjort slut på pengarna tog vi en fika i Gallerian och gick sedan mot Rigoletto för att kolla på bio. Adam mötte upp oss vid bion och tillsammans slängde vi alla på oss 3D-glasögonen och kollade på Alice i Underlandet. Biofilmen var mysig, tycker jag! Efter bion tog vi oss hem, åt kvällsmål och stupade i säng runt 23:00.
-
Idag tog vi en sovmorgon och sedan långfrukost, därefter åkte vi till Cityterminalen och lämnade Fanny och Frida på bussen mot Rosella. Och på Rosella sitter de troligen just nu och tuffar fram i sakta mak på Ålands hav.

Livstecken

Igår var det full fart hela dagen, och jag startade faktiskt inte ens min dator. Återkommer senare med lite rapport om vad som sysselsatt mig!

Ge mig energi

Ja, idag har jag varit lite piggare i alla fall. Men hostan tilltar i styrka, känns det som i alla fall. Imorgon ska jag orka med en heldag tillsammans med småsystrarna. Det gäller bara att bita ihop och försöka orka! Nu ska vi laga middag och sedan blir det fredagsmys. Ha en bra fredagskväll ni också!

Fredag

Det känns inte lika hopplöst och tråkigt att vara sjuk när man har sällskap. Skönt att ha Adam hemma igen! Idag pratade jag med målarna och på måndag dyker de upp och påbörjar ommålningen. Kanske blir en inflyttnings-/födelsedagsfest nästa helg då... Får se lite!

Jippi!

Snart, snart, snart är Adam äntligen hemma igen. Skönt att inte behöva vara ensam hemma mera.

Mitt spännande liv

Hade nyss besök av husvärden som fixade de två trasiga hyllplanen i kylskåpet. Det är ungefär det enda som har hänt idag i mitt liv. Jag har även kollat på två filmer; Kärlek 3000 och Veronika Decides to Die. Och så har jag skrivit ner schemat för europarätten, vilket är den nya kursen som börjar på måndag. Och så har jag försökt planera lördagen och söndag förmiddag, då mina tvillingsmåsystrar Fanny och Frida kommer på besök. Snart tror jag att jag ska kolla på en film till. Känns som att det är det jag orkar med.

Intet nytt

Jag trodde faktiskt att jag skulle vakna upp och må bättre idag. Men tji fick jag. Sämre är ett mer beskrivande ord för mitt sjukdomstillstånd.
-
Jag började dagen lugnt med att läsa DN och dricka Finrexin (stackars er svenskar som inte har det!). Nu ska jag koka kaffe och ägg, starta en film och hoppas på att inte några byggubbar kommer hit och stör mig idag.

God (?) natt

Det blev tv-tittande istället för filmtittande ikväll. Omväxling förnöjer, som man brukar säga. Snart är det läggdags och jag hoppas på att kunna sova utan att störas av förkylningen. Imorgon kväll kommer Adam hem igen, då har jag någon som kan ta hand om mig. För det är jobbigt att ta hand om sig själv när man är sjuk. Bu-hu för mig.

Vardagen i slow motion

Har avverkat tre filmer idag. Flickan, Dakota Skye och Catch and Release. Tänker snart slänga igång en till. Får se vilken det blir.

Vatten, vatten - bara vanligt vatten!

Dripp, dropp. Dripp, dropp. Dripp, dropp.
-
Så låter det i vår hall just nu. Innan påsken skedde det en vattenläcka på något av våningsplanen högre upp. Rören går givetvis genom alla lägenheter i rakt nedåtgående led. Underst är vi. Just nu är det ett gäng killar som håller på och åtgärdar detta. På något annat våningsplan. När jag märkte att det droppade i vår lägenhet, sprang jag upp och letade rätt på dem. Talade om för dem att det droppar i vår lägenhet. Och nu väntar jag på att de ska komma hit. Förhoppningsvis idag. Det positiva med saken? Att jag är hemma och kan hålla koll så att droppandet inte övergår i forsande. Att vi kommer få splitternya rör när allt är klart. Det negativa? Jag tyckte de sa att om vattnet stängs av så är det badrummet som blir vattenlöst.
-
Hur kommer det sig förresten att det alltid låter som att varannan vattendroppe är liten och lätt ('dripp') och varannan är stor och tung ('dropp')?

Inte helt avdankad

Trots att jag är förkyld kan jag inte låta bli att göra i alla fall lite nytta. Så jag har tvättat en maskin sängkläder. Och kollat på en film: Flickan. Nu blir det lunch och sedan mera film.

Så det så.

Jag är förkyld.
-
Så nu tänker jag bädda ner mig i soffan och kolla på en film.

Lägenheten på Lappis i bilder

Huset till höger i bild är vårat. Fast vi bor på andra sidan av det, allra längst ner. Sutterängvåning kallas det. Det är alltså när huset står i en sluttning och det finns några lägenheter en våning under entréplan.
Som ni minns är det så här lägenheten ser ut.
Vardagsrum (längst till höger i det största rummet på ritningen ovan).
Vardagsrum (till höger om ingången till vardagsrummet på ritningen ovan).
Vardagsrum, bilden tagen från soffan. Dörren längst till vänster är en klädkammare och den andra dörren leder in till köket.
Vardagsrummet, tre stora och härliga fönster.
Sovrummet, här inne ska det alltså målas om.
Sovrummet.
Kök.
Kök.
Badrum.
Badrum.
Badrum.
Hall. Och det första man möter när man kommer in i lägenheten är en stor spegel. Till vänster är ingången till badrummet och till höger ingången till vardagsrummet.
-
Klädkammaren fick inte vara med på bild idag, kamerabatteriet dog nämligen.

Det är så fint här

Jag gick på en promenad här i skogarna. Och det enda jag kan säga om miljöerna är att de är U N D E R B A R A ! Men dessvärre fick jag bekräftat att jag inte är helt frisk. Ungefär en timme gick jag i väldigt långsamt tempo (ungefär som när man går och kolla i skyltfönster) och ändå tvingades jag sätta mig på en bänk två gånger för att återfå andan. Men jag har i alla fall rört på mig och fått njuta av solens uppiggande strålar!

Produktiv eller inte?

Jag har börjat den här dagen produktivt. Eller ja, det känns så i alla fall. Men när jag kollar på klockan och ser att den redan är halv elva känns det inte längre som att jag är så produktiv. Hur som helst, jag har haft husvärden på besök och diskuterat vad som behöver göras i lägenheten. Han var väldigt trevlig och tillmötesgående. Mitt första intryck av honom är väldigt positivt!
-
Det som ska göras i lägenheten är att målare ska komma och ånga ner tapeterna i sovrummet för att sedan måla om det. En kökskåpslucka ska bytas, för den är fuktskadad (av att vara under diskhon och således utsättas för vatten väldigt ofta). Två kylskåpshyllor ska bytas/fixas. Taket i hallen och i badrummet ska målas om, för att minska fuktskador i sprickor.
-
Just nu sitter jag i telefonkö till Transportstyrelsen. När jag ringde sa de att de beräknar att ta mitt samtal inom 63 minuter... Så jag får nog sitta kvar här en stund till.

Uppdatering: strax efter att jag hade publicerat inlägget kom jag fram till Transportstyrelsen. Jag behöver inte oroa mig för att bli körkortslös, utan kommer få det svenska körkortet beviljat även fast det finska kommer hinna bli ogiltigt.

Early morning

Nu har jag anmält mig till en grupp till den fjärde och sista kursen för den här terminen. Äntligen får jag vara med alla kompisar igen! För övrigt är det elakt att öppna gruppanmälan klockan 08:00 första dagen efter påsk, för då måste man ju stiga upp så tidigt. Nåja, jag har fullt program för idag - så det var nog lika bra att jag steg upp! Nu ska jag försöka få upp Adam ur sängen så att han hinner med bussen, tunnelbanan, bussen och därefter båten till Åland.
-
Förresten är det strålande sol idag och om några timmar kommer det nog inte synas ett spår av snövädret igår. Härligt!

Inte lika glad idag

Bara för att jag var så otroligt glad och lycklig igår, så är mitt humör betydligt sämre idag. Jag har så otroligt ont i ryggen att jag knappt kan sitta upp ordentligt. Det har snöat och varit grått ute hela dagen. Jag har ständig huvudvärk och förkylningen kryper sig på mig sakta men säkert. MEN det är betydligt mycket skönare att ha en dålig dag i en stor och underbar lägenhet.

Snart är väntan över

Jag förstår att ni sitter där hemma framför era datorer och uppdaterar min blogg om och om igen för att få se lite bilder. Ja, för ni är väl otroligt nyfikna på hur vår fantastiska och (väldigt) omskrivna lägenhet ser ut? Då kan jag tala om för er att bilder kommer imorgon! Räkna för övrigt med en hel del inlägg tisdag-torsdag, för då är Adam på Åland och jag har all tid i världen till att bara vara och ta hand om bloggen på ett värdigt sätt.

Tre veckor - fem kg!

Nu har jag följt GI fas ett under tre veckor, med andra ord har jag kommit halvvägs igenom de sex veckor som jag tänkt följa fas ett. Under dessa tre veckor har jag gått ner 5 kg totalt. Min förhoppning är att gå ner lika mycket till under den resterande tiden. För att uppnå detta tänker jag fortsätta med kosten på samma sätt som nu, det vill säga med mycket protein och fett och väldigt, väldigt lite kolhydrater. Utöver kosten tänker jag nu försöka få in mera motion, för egentligen ska man motionera varje dag för att uppnå resultat - och jag har motionerat ungefär tre gånger per vecka. De återstående tre veckorna ska präglas av promenader och lågintensiv träning på gymmet. Jag tror på mig själv, det här kommer gå!

Intressant att veta...

Igår när vi åkte iväg för att köpa en mikro (men vi hittade ingen) åkte vi med buss 40 hela vägen till Fridhemsplan, för att se vart man riktigt kommer med den bussen och så där. Och väl vid Fridhemsplan tog vi tunnelbanan. Och nere på perrongen ser vi den första "kändisen"; Kissie. En (eller var det två?) stationer senare ser vi den andra "kändisen": Soran Ismail.

Vi ser det snöar, vi ser det snöar - det var ju roligt, hurra!

Nej, det är inte ett försenat, dåligt aprilskämt. I flera dagar har vi haft drygt 14 plusgrader och strålande sol. Idag har vi snö. Och snön smälter inte när den landar på marken, utan den ligger kvar. Buhu, vilket bakslag för våren.

Varning för överdriven positivism!

Just nu känns livet allt bra härligt. Vi har en stor lägenhet som passar oss perfekt. Vi har redan fått det mesta i ordning. Vi tog sovmorgon idag. Jag har hunnit läsa (nästan) hela DN före frukosten. Solen skiner. Vi har mer pengar kvar än vad vi trodde att vi skulle ha. Vi har ingen lärarledd skola före måndagen den tolfte april. Vi har det bra, helt enkelt.

Kort uppdatering

Ja, tro det eller ej - men vi är nästan helt färdigt inflyttade och uppackade. Imorgon blir det att köpa en mikrovågsugn och ett hänglås. I övrigt ska vi bara njuta. Och jag kommer inte skriva tentan på onsdag, jag har inte en chans att hinna plugga in all folkrätt - som redan från början känns svår. Istället tänker jag njuta av en "ledig" vecka fram till nästa måndag (12 april).

På Lappis

Gårdagens flyttande gick strålande. Vi fick alla möbler i ett flyttlass och sedan hann vi även med IKEA. Och gårdagens tur på IKEA var verkligen lyckad. För det första fanns det några ynka exemplar kvar av de skrivbord vi tänk köpa (skrivbordsserien MIKAEL ska utgå ur sortimentet). Och det ena skrivbordet var dessutom nedsatt med halva priset. Lycka! Vid kassan glömde kassakillen scanna en lampa, så den fick vi gratis. Nu sitter vi och äter vår första frukost i lägenheten och väntar på att mamma, Mika och mina två småsystrar ska komma för att hjälpa oss flytta alla flyttkartonger. Om drygt tolv timmar borde vi vara färdiga med flytten! Hurra!
-
Och ja, internet är tydligen igång i lägenheten. Säkert de gamla hyresgästernas bredband som ännu ej är avstängt. Skönt för oss!

Nu är det dags

Om drygt två timmar börjar flytten, och jag är inte säker på när jag kommer ha tillgång till internet igen. Möjligen går jag till skolan och surfar lite senare under påsken. För om jag gissar rätt tar det ett tag för Tele2 att få igång bredbandet i lägenheten. Nåja, ni vet ju ändå vad jag kommer syssla med hela dagarna!

Vårt hem

Nu är vi nyss hemkomna från nya lägenheten. Vi har varit dit och inspekterat idag, imorgon börjar flytten! Det var fortfarande fint, men såg mera slitet ut nu när det inte var några möbler där inne. Dessutom måste det tapetseras om i sovrummet och helst också i vardagsrummet. Förhoppningsvis kommer husvärden göra detta, men eftersom det är påsk nu får vi prata med honom efter påsken. Vi flyttar in ändå! Känns ljuvligt att det är vår lägenhet, vårt hem.

Inte länge kvar nu

Om 50 minuter får vi hämta nyckeln. Och här inne i (gamla) lägenheten ser allt väldigt kaosartat ut. Tur att vi på söndag har lyckats tömma allting här inne så att vi kan storstäda inför besiktningen. Tänk, på söndag har vi alla våra ägodelar i en ny lägenhet och en ny era av vårat gemensamma liv startar. Jag älskar tanken på att vi snart har 50 kvm att dansa runt på.

Första april

Idag är det första april. Vilket alltså är dagen då alla är berättigade att dra mer eller mindre fräcka skämt för varandra. Men för mig är första april-skämten inte ens halva nöjet med denna dag. Istället roar jag mig med tanken på att vi står med lägenhetsnyckeln i våra händer om ungefär fem timmar. UNDERBART!
-
Nu ska jag gå till gymmet och därefter skaffa några flyttkartonger till.