Livet efter julen

Julafton har passerat, men inte obemärkt. Jag njöt av hela den långa dagen, som bestod av umgänge med familjen och släkten, god mat och inte minst långt mycket mer julklappar än vad jag trodde var möjligt. Jag är otroligt glad och tacksam för att jag är så lyckligt lottad vad gäller allt här i livet!

Dagarna efter julafton har jag tillbringat i någon form av julkoma. Jag har sovit länge, ätit gott och mycket, sett på filmer, spelat tv-spel, spelat absurda mängder Wordfeud och umgåtts med nära och kära. De senaste dagarna har jag dessutom adderat några timmar studier varje dag. Något som verkligen behövs med tanke på den stundande tentan värd 19,5 högskolepoäng.

Idag har jag, hittills, läst 100 sidor processrätt (!) - något jag är mycket stolt över. Om jag fortsätter läsa så här flitigt och om jag dessutom börjar gå igenom gamla tentor så tror jag nog att min tenta ska gå vägen. Och när sedan tentan är avklarad så är det inte länge kvar tills jag sitter på ett flygplan mot Bryssel. 15 januari lämnar jag Norden för tre (fantastiska?) månader i Bryssel!

Nu ska jag återgå till kurslitteraturen, åtminstone 18 sidor till ska avverkas innan middagen.

Dagen med stort J!

Jag befinner mig på Åland sedan lite mer än en dag tillbaka. Gårdagen fylldes med förberedelser inför den här dagen, julafton. Vi bakade julgodis, klädde granen, badade bastu och spelade julklappsleken. Och nu är äntligen julafton här!


Traditionsenligt vaknade jag tidigt, tidigt och smög upp. Nu ligger jag i soffan och väntar på att någon annan ska vakna (troligen Fanny elller mamma och Mika). Jag har precis kollat på det sista avsnittet av SVTs julkalender Tjuvarnas jul, vilket troligen varit den bästa julkalendern på många år. När alla andra har vaknat tror jag att det finns några morgon-julklappar till oss. De öppnar vi innan frukost, frukosten som alltid innehåller nybakade danska kuvertbröd och julstjärnor. Därefter sätter dagen fart och i år ska vi hinna till torget för där är det utdelning av stipendium, där jag är en av de lyckliga stipendiaterna, och utlysning av julfrid. Även julkyrka, Kalle Anka och julbord ska hinnas med innan det är dags för, i alla fall barnens, dagens höjdpunkt - klappöppningen. När vi har njutit av att överösas med kärlek (i form av presenter) så är det dags för mig att åka till Kalmarnäs och hem till Adam. Vid det laget lär jag vara ganska trött, trött men lycklig.

Julafton är nog min favoritdag varje år.

På väg mot julen!

Idag är dagen jag åker till Åland för att fira jul och nyår där. Som jag har längtat de senaste dagarna!

Dagen började med att jag drömde att Adam, Fanny, Frida och jag skulle åka kryssningsfärja och att vi precis var på väg att missa färjan. När jag vaknade kunde jag konstatera att jag inte var på väg att missa färjan i verkliga livet, i alla fall inte än. Jag har lite tight med tid idag och om det vill sig illa (typ förseningar i tunnelbanan) så får jag åka med kvällsfärjan. Sedan kokade jag kaffe och konstaterade att jag hade lite för lite kaffe i förhållande till mängden vatten, så nu har jag druckit en blaskig kopp kaffe. Snart ska jag packa klart och klä på mig, och göra mig redo för dagen.

Om allt går som det ska så ser min dag ut så här; seminarium 9-12, 12.55 går bussen från Danderyds sjukhus mot Eckerö Linjen (den färjan jag tänkt åka med alltså), 15.00 går färjan och 18.00 står jag förhoppningsvis på åländsk mark (dock en 30 minuters bilfärd hemifrån mina föräldrar).

Fyra dagar och en timme

För fyra dagar och en timme sedan bloggade jag senast. Sedan dess har jag skrivit tentan i företagsekonomi, haft en trevlig middag med Sandra, Marcus och Emma som gäster, gått på stan med Fanny och Frida, slappat, varit på tack-glöggmingel på Juristernas Hus, gått på årets sista styrelsemöte (och mitt sista i JFs styrelse), varit på seminarium, hållit informationsmöte om det internationella fadderiet, storstädat och pussat Adam hejdå när han nyligen påbörjade resan mot Åland.

Nu ska jag sätta mig med allt material i processrätt, så att jag förhoppningsvis klarar tentan i januari med bravur.

Vad är rörelsemarginal?

Jag vaknade med ett ryck klockan 07.00 och min första tanke var "vad är rörelsemarginal?". Sedan tvingade jag mig att ligga kvar i sängen 20 minuter till, tills väckarklockan ringde. Om en timme ska jag skriva tenta i företagsekonomi och jag ber till högre makter att jag ska bli godkänd så att jag aldrig mer behöver syssla med dubbel bokföring, soliditet, emmissioner och obeskattade reserver. Och allting annat som vi förväntas lära oss i den här kursen. Varför vi som jurister ska läsa praktisk bokföring vet jag inte, det borde ju räcka med att vi lärde oss hur redovisning ser ut enligt lagen och andra rättskällor? Men vi får inte ens ha med oss lagboken på tentan (!), så jag tror knappast att tentan blir så juridisk som jag skulle önska.

Hur som helst, klockan 12 idag är företagsekonomin (förhoppningsvis) ett minne blott!

Pengaförbrukerskan

Nu ska jag åka in till city för att se om jag kan spendera ytterligare lite pengar. Fast främst är det julklappar jag ska lägga pengarna på, men om jag själv har tur så råkar jag handla något till mig själv också. Jag återkommer med rapport om hur det gick senare idag!

Det här med att sova

På senaste tiden har jag varit väldigt trött och jag har sovit mycket. Den senaste veckan har jag märkt att all den här sömnen mitt i allt ledde till att jag, som normalt är väldigt kvällstrött, kunde sitta uppe till 1-2 på natten utan problem. Givetvis kom problemen följande morgon istället, när väckarklockan ringde och jag stängde av den och sov vidare. För om man inte har någon tid att passa, så kan man ju faktiskt plugga vilken tid på dygnet som helst och därmed sova "hur länge som helst" på morgonen.

Nu har jag dock bestämt mig för att få in lite bättre sovrutiner igen, så idag steg jag upp "tidigt" (8:30) för att ikväll förhoppningsvis somna lite tidigare än vad jag gjort de senaste kvällarna. Imorgon planerar jag att stiga upp ännu lite tidigare för att snart kunna få till sömnen under rätt timmar. Och ja, snart är det "jullov" och då brukar ju rutinerna ganska snabbt försvinna - men jag har två tentor att skriva i mitten av januari, så mitt "jullov" kommer till stor del bestå av att plugga och då behöver jag verkligen rutinerna för att få till några pluggtimmar varje dag.

Min normala sömnrutin, som jag gillar skarpt, är att jag somnar runt 23 och vaknar innan 8. Att få 8-9 sömntimmar är vad jag behöver för att fungera optimalt.

På mina fötter


Fodrade stövlar, 599 kr, DinSko.
Material: Mocka samt läder.


Reebok Easytone Go Outside 2 GTX, 695 kr, Sportamore (nedsatta 700 kr!).
Material: Gore-Tex.

Lucia


Glögg och Dumle med smak av pepparkaka.


Levande ljus, luciafirande på tv och utanför viner vinden.

Julkänsla ♥

Fyra nyanser av språk

Nu är det ungefär en månad tills jag flyttar till Bryssel. Så jag tänker mig att det är dags att lära mig lite franska. Finns det någon internet(snabb)kurs man kan ta? Eller är det någon fransktalande ålänning som vill lära mig allt under jullovet?

Eller kanske jag ska önska mig en ordbok i julklapp, så att jag kan lära mig enstaka ord i alla fall? Sedan vore det väl inte helt fel om jag lärde mig flamländska och tyska också, så att jag kan göra mig förstådd i Belgien. Och så lite finska på det, så att jag kan tala med de finskspråkiga kollegorna på Finlands ständiga representation (där jag ju ska göra min praktik).

Så fyra språk på fyra veckor, det ska jag väl klara av?

#frustrerad

För att sammanfatta vad jag gör hela dagarna:


Valfritt att tolka det som att jag twittrar hela dagarna eller
som att jag försöker plugga företagsekonomi hela dagarna.

Nobel, Spamalot och företagsekonomi

Min älskade sambo i frack!
(Det är inte jag som tagit bilden och därmed hade jag
inget inflytande över var bilden skulle fotograferas.)

Igår njöt jag av att fascineras av Nobelfesten, även om jag dock ångrar att jag inte tog chansen att få gå på Nobel NightCap (efterfesten). Det hade ju faktiskt varit väldigt, väldigt trevligt att få umgås med min sambo när han var så här fin. Och så hade det ju varit häftigt att spana på de kändisar som valde att gå på efterfesten.

Men under gårdagen fick jag i alla fall njuta av att gå på en välgjord musikal, Spamalot på Oscarsteatern. Det var riktigt trevligt att svepas med i en bra show under några timmar! Tack Owe (Adams pappa) för att vi fick följa med!

Den här dagen är bra mycket mindre spännande, jag sitter med glasögonen på näsan och boken i företagsekonomi framför mig. Det är otroligt tråkigt (jag är glad att jag aldrig övervägt att läsa ekonomi) och jag tvingar mig att försöka förstå, för annars blir ju tentan onödigt svår på fredag.

Min dag, helt enkelt

Igår försökte jag komma på något att blogga om. Men som ni märker kom jag inte på något. Sådana dagar har man ibland.

Den här fredagen ska jag ägna åt att först vänta på ett paket som ska levereras hem, därefter ska jag till Juristernas Hus och gå igenom ekonomin efter vår Nordiska vecka. När det är klart så ska jag åka till banken för att växla lite pengar till kvällens sittning där jag har kassaansvar. Efter att pengarna är växlade ska jag hämta ut några (många) paket från ICA och sist, men inte minst, ska jag till Juristernas Hus för att gå på sittning och alltså vara kassaansvarig på kvällens fest. Kassaansvarig innebär att man räknar kassan innan festen, ser till att det finns växel under kvällen och därefter räkna kassan efter att festen är klar. Inget speciellt betungande jobb, förutom att man måste stanna kvar tills festen är slut (något som är lite jobbigt för den här kvällströtta tjejen).

Se där, då har jag producerat ett väldigt tråkigt och intetsägande inlägg om vad min dag kommer erbjuda. Nu ska jag gå ut med soporna och fortsätta vänta på att paketet levereras.

Nej, ägaren heter inte Fritzl i efternamn.

Jag har förhoppningsvis boendet i Bryssel ordnat nu! Kan ni hålla tummarna tillsammans med mig för att allt ska fixa sig?

Det jag troligen kommer få hyra är en lägenhet i källarplan (en halv trappa ner), med ett sovrum, ett kök/vardagsrum och ett badrum. Det är en svensk kille som bor där just nu och han lovar att det för hyran (under 500 €/månad) är en riktigt bra lägenhet enligt Bryssel-mått mätt. Lägenheten har aldrig varit uthyrd innan nu (och den svenska killen kommer bo två veckor i just den här lägenheten), men mannen som hyr ut har vanan inne vad gäller att hyra ut då han hyrt ut övervåningen i flera år. Jag tycker det låter riktigt bra! Nu måste jag bara invänta ett definitivt 'ja' från husägaren. Otåligheten, en av mina mindre smickrande egenskaper, smyger sig fram...

Ett, två, tre, fyra...

Just nu matar jag min hjärna full med information om svensk politik, företagsekonomi, processrätt och associationsrätt. Det är kanske några ämnen för många för att verkligen allt ska gå in, men samtidigt är det skönt att kunna växla mellan olika ämnen för att inte trötta på något av dem. Och innan jag åker till Bryssel kommer alla dessa ämnen vara tenterade. Vad skönt det kommer vara! Till Bryssel ska jag ta med mig flera tv-serier och skönlitterära böcker, som jag kan njuta av kvällstid.

Please, don't kill me!

I natt har jag sovit väldigt dåligt. Jag drömde två olika mardrömmar angående mitt kommande boende i Bryssel. Hujedamig. Jag hoppas på att det bara är min fantasi som spelar mig ett spratt och att verklighetens "landlords" är mycket snällare och mycket mindre benägna att döda sina gäster.

Fy.

Tentaplugg

På onsdag kväll är planen att jag ska skriva en tenta i Svensk politik. Därför ska jag nu ägna måndag, tisdag och onsdag åt att läsa kurslitteraturen och lära mig allt om just svensk politik.

Bostadssökande

Den mesta av min lediga tid (lediga tid? När man är student har man väl ingen ledig tid?) går åt till att leta bostad i Bryssel. Så här ser det ut i min mailinkorg just nu.

Jag gör allt jag kan för att hitta ett schysst boende i Bryssel.

(Ett långt inlägg om) Helgen

Helgen har gått i ett rasande tempo, igen. I fredags arrangerade Internationella kommittén (alltså den delen som jag fram till årsskiftet bossar över inom JF) och Stockholms Universitets Studentkår en fest för i första hand internationella studenter. Ett tag i början av kvällen var vi lite oroliga för att ingen skulle komma, men när kvällen var över hade vakterna räknat in 244 personer! Jag är supernöjd över en lyckad fest och jag är så stolt över mina fina medarbetare inom IntKom som gjorde ett grymt bra jobb bakom baren!

I lördags åkte Adam och jag in till stan för att hinna gå i affärer ett par timmar tillsammans med min mamma, styvpappa och en av mina systrar. Normalt bor de alla på Åland, men de var i Stockholm en sväng så då var det självklart att vi ville hinna träffa dem. Jag spanade in ett par stövlar på DinSko och eventuellt blir det ett köp i början av veckan. Stövlarna var så snygga så att min syster redan köpte ett par till sig själv. Efter att vi hade gått i affärer sade vi hejdå till min familj och Adam och jag begav oss mot hans sektion som firade att utbildningen funnits i nio år. Efter ett tag var det dags för oss att åka vidare till nästa fest, nämligen Sandra och Marcus inflyttningsfest. De har flyttat in i en lägenhet i samma hus och till och med på samma våningsplan som oss! Det blev en riktigt trevlig kväll där vi spelade såväl Trivial Pursuit (jag vann!) som ölspelet (svårt att säga vem som vann...).

Idag har hjärnan varit lite trött efter x antal glas vin igår. Men Adam och jag har i alla fall storhandlat idag, vilket också är ungefär det enda produktiva vi åstadkommit idag. Nu sitter vi båda framför varsin dator och uppdaterar oss på vad som hänt i världen under helgen.

P.S. Jag vet att jag verkligen borde lägga upp en bild på hur fin jag var under balen förra helgen, men dessvärre hittar jag bara en helkroppsbild och den bilden var långt ifrån smickrande. Jag ska leta och se om jag hittar en bra ansiktsbild i alla fall, så får ni se frisyren, sminkningen och smyckena. Bättre än så kan jag nog inte åstadkomma så här i efterhand. Tyvärr!

She & Him


Sångerskan är kanske mer känd som skådis: Zooey Deschanel.

Trött på alla klassiska jullåtar? Lyssna på She & Him och albumet
A Very She & Him Christmas så får du höra julmusik i en ny tappning (utan att tappa julkänslan). När du ändå är igång kan du ju också lyssna vidare på She & Him, ett härligt poptralligt band.

På gång just nu?

Dagarna går så fort, så fort. Just nu känns det som att jag verkligen inte får något nyttigt gjort under dagarna. Visserligen kan det ha att göra med att jag dras med feber och en lättare förkylning också. Nu börjar jag dock känna mig snäppet friskare, efter en ordentlig sovmorgon idag.

På gång just nu: Imorgon är det dags att arrangera en fest tillsammans med Stockholms Universitets Studentkår (SUS). Festen har ett vintrigt och juligt tema och jag hoppas att det blir en mysig kväll, trots att jag ska jobba. Nästa vecka ska jag skriva en tenta i statsvetenskap (som jag hoppade över på ursprungstillfället) och veckan därefter ska jag skriva en tenta i företagsekonomi (det ingår en obligatorisk minimal 4,5 hp:s kurs i juristutbildningen). Sedan dröjer det nästan en månad innan jag ska skriva ytterligare två tentor (innan jag åker iväg till Bryssel).

Så fort jag har blivit frisk ska jag även ta mig iväg till gymmet. Det var längesedan den här kroppen fick känna på lite träningsvärk!