Skottdagen

Imorse var det tidig väckning, 06.15. Hujj! Men A skulle tidigt till skolan och när båda skall duscha och fixa sig är det sömnen som får ta smällen. Snön på marken var inte någon kul överraskning imorse...

Idag är det skottdagen. Tidigare i år fick jag veta vad orsaken till skottdagen är. Varje år är helt enkelt cirka 6 timmar för kort. Men istället för att ha 365, 25 dagar på ett år, har man valt att lägga in en extra dag (24 timmar, dvs 6 timmar varje år i 4 år). Det är alltså våran välkända skottdag.

Jag läser på lite om skottdagen på wikipedia.org och där ser jag att skottdagen tidigare har varit den 24 februari, men sedan 2000 är det alltså den 29 februari som är skottdagen. Stämmer detta verkligen? Jag har för mig att skottdagen "alltid" (hela mitt liv) varit den 29 februari.

Enligt vår gregorianska kalender innebär vårat skottdagssystem vart fjärde år ett fel på 27 sekunder per år. Det innebär att efter 3236 år har vi fel med en hel dag.

Man kan ju fråga sig varför skottdagen inte är i slutet av året, men faktum är att från början var den det. Tidigare började romarna (den romerska kalendern) med månaden mars. Men enligt ett invecklat nymånesystem som romarna använda blev inte skottdagen den allra sista på året, utan istället den sjätte sista. Detta kan vara på grund av grekernas månkalender som hade tolv månader med 30 dagar, vilket ger ett överskott på 5 dagar. Dessa dagar lades i slutet av kalendern (mellan februari och mars) och tillhörde inte någon månad alls. Skottdagen lades då kanske in före dessa fem månadslösa dagar. Komplicerat va?

Kommentarer
Postat av: Malin

Jag hörde nyss på p3 att skottdagen flyttades år 2001 från den 22:a februari till 29:e februari. Om jag inte hörde något fel nu då. :) Hade heller ingen aning om att det någonsin varit en annan dag än 29:e.


Skriv dina åsikter här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-post:

Hemsida:

Dina åsikter:

Trackback