Jenny S, Matilde och Åse

Idag har jag läst färdigt Denise Rudbergs "trilogi" om Jenny S, Matilde, Åse och alla härliga, konstiga människor som finns runt dem.
I första boken, Jenny S, får vi följa Jenny som blir lämnad av sambon till förmån för bästisen. Därför bestämmer hon sig för att flytta till Stockholm och får nästan direkt ett jobb på Sebastians mäklarfirma. Bostad är, trots arbetsplatsen, svårt att hitta i storstaden. Så Jenny får flytta in hos Per, som är Sebastians bror, och Bo. Ett färgstarkt homosexuellt par som älskar middagar i goda vänners sällskap. Jenny, Sebastian, Per och Bo spenderar mer och mer tid tillsammans och attraktionen mellan Jenny och Sebastian går inte att förneka. Men Jenny vill inte binda sig så nära inpå uppbrottet från sambon. Sebastians exfru Matilde figurerar ofta i bokens slut och där tar bok nummer två vid.


Matilde, andra delen i serien, kretsar kring Sebastians exfru som inte vet var hon har sig själv. Hon brinner för de gemensamma barnen och är närmast apatisk den vecka som barnen är hos Sebastian. Matilde försöker sig på att skriva en roman, vilket har varit hennes dröm under större delen av hennes liv. Tyvärr tar ångesten och nervositeten överhand och vid sin sida har hon stöd av Thomas. Thomas är en barndomsvän som har följt Matilde genom hela livet. Problemet är bara att Thomas, som är nyskild, mer än gärna skulle vara mer än vän med Matilde. Något som inte är ömsesidigt. Hopplös och ensam räddas Matilde av lillasyster Åse. Tillsammans tar de tag i sina liv och startar ett företag tillsammans.


Åse, den avslutande boken, fokuserar på den upproriska och temperamentsfulla Åse. Utan närmare eftertanke köper hon en 7 miljoners lägenhet på Östermalm, startar företaget tillsammans med systern Matilde och inleder ett förhållande med Manfred, en dokumentärfilmare som aldrig är hemma. Problemet är att Åse inte har några känslor för Manfred, men stannar ändå kvar för att inte riskera att bli sårad. När Åse blir osams med Matilde söker hon sig ut på stan för att roa sig och träffar där en av hennes klienter från företaget (inredning). Innan Åse vet ordet av befinner hon sig på landet för en jakthelg med klientens excentriska umgängeskrets. Klientens man, Otto, är farligt snygg och attraktionen Åse och Otto emellan är stark. Frågan är bara om kärleken är starkare än Åses rädsla för att såras och bådas rädsla för Ottos (snart ex)fru?

Denise Rudberg skriver med en levande känsla och som läsare är det inte svårt att förstå hur varje enskild karaktär fungerar. Det är igenkännande, hjärtligt, ledsamt och fruktansvärt roligt om vartannat. Som nybliven Stockholmare njuter jag av att lära känna staden genom målande miljöbeskrivningar och förklaringar kring varför Östermalmare är som de är. Genom att flertalet av karaktärerna i böckerna har gott om pengar förmedlar Denise även budskapet att pengar inte kan köpa lycka, men för min del var det lycka att få läsa om hur det ena fina vinet efter det andra dracks och om namedroppingen av kända kläddesigners. Det här är böcker som är härligt ytliga, men som ändå tar upp vardagsproblem. Sådana problem som alla går igenom. Det är klyschigt, det slutar precis som man trodde och det är skrivet förut. Men sättet att lätt och smidigt kasta sig från det ena till det andra utan att tappa bort läsaren, kombinerat med miljöbeskrivningar och ett väldigt korrekt språk gör att läsningen ändå känns som något utöver det vanliga. För att vara chic lit är detta bra böcker!

Betyg
Jenny S: J J J J J
Matilde: J J J J J
Åse: J J J J J

Kommentarer

Skriv dina åsikter här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-post:

Hemsida:

Dina åsikter:

Trackback