Dagen före tentan - mina tips!

Okej, idag är det sista dagen inför tentan. Helst skulle jag ha velat haft en hel vecka kvar att plugga (för då skulle jag verkligen kunna gå igenom allting långsamt och ordentligt), men nu är det bara den här dagen alltså. Jag är inte speciellt nervös inför tentan just nu. Jag försöker bara upprepa i mitt huvud om och om igen att det viktigaste är att läsa hela frågan ordentligt. Besvara exakt allting som har med statsrätt att göra samt se till att ha en uttömmande hantering av paragrafer som är tillämpliga. Att motivera varför jag resonerar som jag gör, lär inte bli något problem. För är det något jag är bra på så är det att övertyga folk om att mitt sett att se på saken är det rätta sättet. Tur att juridik till stor del handlar om att resonera och motivera, för då är det inte lika viktigt att komma fram till ja/nej utan det viktigaste är vägen som man tagit för att komma fram till ja/nej.
-
Så, vilka är mina tips så här dagen innan en tenta?
  • Kolla igenom allt material lugnt och sansat, t.ex. läs igenom innehållsförteckningen och kontrollera att du vet vad alla rubriker innebär (om du inte förstår en rubrik - bläddra till det avsnittet och läs lite om det!) och försök få ett helhetsperspektiv på materialet. Det du pluggar på till tentan är ju oftast en helhet och inte en kombination av många små områden. Därför är det viktigt att förstå hur det ena avsnittet hänger ihop med det andra!
  • Upprepa tankar för dig själv, t.ex. tankar om hur bra det kommer gå på tentan (bra om du är nervös och osäker!), tankar om vad du absolut inte får blanda ihop (bra om du har lätt för att rådda till det väl under tentan), tankar om vad du ska tänka på när du börjar besvara tentafrågorna (bra om du har en tendens att vara lite ivrig på tentan, och helst bara vill pressa ur dig allting på 5 minuter och sedan springa iväg - detta är alltså mitt största problem).
  • Ta en promenad och lyssna på musik/ljudbok/naturen/trafiken/andra människor. Men vad du än gör - lyssna inte på dina egna tankar! Superbra sätt att rensa hjärnan inför en tenta.
  • Packa väskan färdigt inför morgondagen - du kommer säkert ändå vara nervös och stressad innan tentan, så alla stressmoment som du kan undvika ska du också undvika.
  • Koppla av de sista timmarna innan läggdags, annars kommer du vara så uppe i varv att hjärnan inte kan vila under natten och då kan du vara säker på att tentan blir mycket svårare att klara av!

Kommentarer

Skriv dina åsikter här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-post:

Hemsida:

Dina åsikter:

Trackback