Gent - 3 timmar, 10 km, 23 bilder

Okej, så de 170 bilderna har nu blivit något färre - 23 stycken utvalda bilder för att ni i alla fall får en känsla för hur staden Gent ser ut. Och så vill jag att ni använder fantasin och föreställer er strålande solsken på alla bilder, tyvärr var det gråmulet med regn till och från i verkligheten. 30 minuter tog det med tåg från Bryssel till Gent. Sedan tog spårvagnen några minuter från tågstationen och in till stadens kärna. Inne i det verkliga centrumet är det bilfritt och det enda fordon som är tillåtet är spårvagnarna. Man hittade inte några moderna byggnader alls, inte så långt ögat kunde nå. Men enligt det jag läst om Gent så är allt bara en fasad. På insidan av dessa "föråldrade" byggnader gömmer sig topmoderna butiker och hotell. Man har alltså valt att behålla charmen med äldre hus på utsidan, men funktionaliteten och bekvämligheten med moderna hus på insidan. Smart!


Det rinner flera floder genom Gent, det ger staden en väldigt fridfull känsla.


I Gent, men även i övriga Belgien, är det relativt vanligt med målningar på husväggarna.
Det piggar i alla fall upp en vanlig grå fasad!


Det här är en mycket stor katedral, St Bavo's Cathedral. Ungarna som vallfärdar ut från katedralen hade varit där på något ungdomsevent som hade filmats. Jag kom dock dit precis när de gick, så jag vet inte riktigt vad de hade gjort där. Jag gick även in i katedralen och fascinerades av alla tavlor och utsmyckningar. Det var en väldigt fin katedral (men det var förbjudet att fotografera inomhus).


Det här är Gents polisdistrikt, tydligen känt från någon tv-serie. Jag har dock inte koll på vilken. Någon som vet?

Mitt i allt fanns en trollkällare, den var tyvärr stängd - annars hade jag gärna gått in och kollat vad det riktigt var för något (skumt) ställe.


Den här mannen, Jacob Van Artevelde, står och pekar mot England. Han stödde den engelska kungen och genom detta lyckades han få till att Gent (och hela Flandern) hölls neutrala under 1300-talet.


Åter en bild på en flod. Promenadvägen till vänster i bild är säkert ljuvlig under vår och sommar!


"Bierhuis" som är längst till vänster i bild var stället där allt öl och allt vin lassades av förr i tiden. På andra sidan bron ser ni huset där vininspektören höll till. Vad vininspektören gjorde? Kontrollerade innehållet i alkoholen som anlänt. Om han provsmakade eller hade andra metoder, det förtäljer inte historien.


The Castle of the Counts, byggdes 1180 och står än idag kvar inne i Gent.


Baksidan av slottet. Tidigare har det fungerat som allt ifrån balsal till tortyrkammare.


Jag betalade fyra euro och fick då stiga in i detta häpnadsväckande slott.


Det var många sådana här trappor, uppåt och nedåt för att besökare skulle få ta del av allt ifrån högsta topp till lägsta källare.


Smala fönstergluggar var ibland den enda ljuskällan.


Utsikten var inte fy skam! Som ni ser är inte höghus så vanliga i Gent.


Giljotinen. Bladet är ett äkta blad som faktiskt använts vid halshuggning. De övriga delarna är kopior.


Ett otroligt bygge med snirkliga gångar både inomhus och utomhus.


Altaret pryddes med ett fönster format som ett kors. Det skapade en obehaglig känsla i rummet!


Ute på gatorna pågick någon inspelning. Kanske de fascinerades av de många ölsorterna i skyltfönstret?


Det gula huset som ni ser är det enda trähuset som finns i hela staden!


Turistinformationen har valt en synlig plats för sin "skylt".


Den här vyn, som inte alls blir rättvist återgiven på den här bilden, är en av Europas finaste vyer inne i en stad. I alla fall om man får tro turistinformationens egen information!


Allt det ni ser på bilden är parkerade cyklar. Den här bilden är tagen från tågperrongen och visar baksidan av tågstationen. På framsidan hittade man minst lika många cyklar till. Det känns som att Gent är en cyklande stad! Det kanske hänger samman med att det även är en universitetsstad?

Kommentarer

Skriv dina åsikter här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-post:

Hemsida:

Dina åsikter:

Trackback